TIPS

Bli en mester på vanning

Vanning i hagen gjennom vår og sommer kan for mange være utfordrende. Det skal ikke vannes for mye, ikke for lite, ikke på blader og ikke på dagtid. Det finnes ikke noe mer irriterende etter å ha brukt flere timer på å få hagen i orden, for så at alt skal visne eller råtne fordi det ikke får den riktige mengden vann eller næring. Med noen enkle tips og utstyret i orden, kan du bli en mester på vanning, og hos Europris får du selvsagt alt du trenger for å holde hagen grønn og fin hele sesongen.

 

GRESSPLEN OG VANNING - GRØNN, GRØNNERE, GRØNNEST

Vi starter med plenen. Enten du har en fin plen fra før, eller har lagt ned en innsats med å få den i stand på våren, trenger den godt med vann gjennom våren og sommeren. Noen tydelige tegn på at plenen trenger vann er for eksempel når fotavtrykkene er synlige i lang tid etter du har gått på plenen, eller om plenen får et gråblått skjær i fargen. Plenen bør definitivt vannes med en vannspreder, det gir det beste resultatet - og sparer deg for mye tid og krefter. Hvis du skal på ferie, bør du la plenen ha litt lengde, slik at den holder bedre på fuktigheten og beskytter seg bedre mot varme og tørke.

Har du lagt ferdigplen eller sådd med gressfrø, kan det være lurt å være ekstra nøye med vanningen den første tiden. Er det veldig varmt og tørt krever det ekstra vann, men med en god spreder og plan for når på døgnet det vannes kan du fortsatt sikre deg en grønn og fin gressplen. Les mer om Les mer om gress og gressfrø her >>

Det beste tipset er kanskje å vanne på kveld eller morgen når jorden er kald, og vannet ikke fordamper. Når det kommer en regnskur om sommeren, er det ofte ikke nok til å kunne kalle det en skikkelig vanning - så det kan være lurt å vanne samtidig som det regner eller rett etter for å utnytte regnskuren best mulig.

 

BLOMSTER OG VANNING - FINE BLOMSTER HELE SOMMEREN

Har du blomsterbed eller plantekasser (pallekarmer) med blomster, trenger disse også litt ekstra omtanke i de varmeste og tørreste månedene. Det er viktig å vanne med riktig mengde vann, og for at blomstene ikke skal drukne kan det være lurt å dele opp mengden vann i flere omganger, slik at vannet får tid til å trekke inn i jorden uten at alt flyter og forsvinner andre steder. Det kan faktisk være lurt å kjenne etter om jorda er fuktig, for ofte er det kanskje bare et par centimeter som har fått det som trengs. Det finnes også produkter som kan hjelpe med å holde jorden fuktig lenger, som kan være lurt om du skal på en lenger reise om sommeren.

 

VANNING AV BÆR OG GRØNNSAKER

Om du har plantet grønnsaker, bær eller andre ting som skal spises i løpet av sommeren eller høsten krever også dette riktig mengde vann og næring for å gi de resultatene du ønsker. Sprukne tomater er et tydelig tegn på at det trengs mer vann, så i likhet med blomstene kan det være lurt å kjenne etter og vanne i flere omganger for å sikre at røttene får det de trenger. Men husk, ikke for mye eller for ofte. Røttene trenger oksygen fra jorden for å kunne vokse og gi plantene det de trenger.

Har du plantet rotgrønnsaker krever det godt med vann og næring dypt ned i jorden for at grønnsakene skal kunne vokse, og om du har en fin liten urtehage er det viktig å unngå at bladene har vann på seg når solen steker. Dette kan gi svimerker og i verste fall ødelegge urtene.