Tips til et vakkert pyntet juletre

Vi har vel alle siklet til de vakkert dekorerte trærne i interiørbutikken. Kanskje du til og med har kjøpt noen av de rådyre glasskulene og sløyfebåndene, uten at treet ditt ser like gjennomført ut hjemme?

På vegne av alle som drømmer om et slikt tre, ønsker vi å dele våre tips og triks for juletrepynting.

Du må ha et godt utgangspunkt

Alle julekuler i verden, kan ikke gjemme et stusselig tre. Det betyr ikke at du er nødt til å kjøpe det største og dyreste treet du finner, kvalitet kommer i alle prisklasser, bare vær litt nøye når du er på juletrejakt. 

Prøv vår juletrevelger her for den stilen du ser for deg.

Invester i et fint tre, for nå finnes det mye fin pynt som ikke koster så mye. Så kan du heller spare opp og bygge på med dyre kuler og pynt over tid.

Vær tro til stilen

En vanlig "feil" mange gjør er å blande ulike stiler, da kan det fort virke lite gjennomført.

Bestem deg for uttrykket du ønsker og vær tro til valg av juletre, juletrelys og juletrepynt.

 

Slik skaper du de tre ulike juletrestilene:

Amerikansk stil

Dette treet dukker typisk opp i julefilmer fra Hollywood. Det er nedlesset av vakker pynt og har en perfekt kjegleform. Stilen passer for de som ønsker at treet skal være dominerende i rommet og gi høy wow-faktor.

Treet

Det er avgjørende at treet er kunstig med veldig tette greiner, og har en unaturlig perfekt form. Velg et høyt tre som strekker seg nesten helt opp til taket med stjernen på, og har god bredde.

Lysene

Bruk masse lyslenker, gjerne med flere ulike «lysshow» eller en dimmer, så du kan tone ned uttrykket når du ønsker.

Pynten

Her er det bare å pøse på med juletrepynt i alle slags fasonger, størrelser og farger. Vær raus med bruk av sløyfer, glitterbånd og dusker. Det viktigste er at det er mye og at det er en god blanding av teksturer, størrelser og former.

Tradisjonell stil

Dette er flotte trær hvor detaljene virkelig får skinne. Stilen passer for de som tenker at less is more, og ønsker en litt utradisjonell look. 

Treet

Velg et smalt og høyt tre. Dette vil oppfattes som mindre dominerende, men rommet vil likevel virke større, ettersom du trekker oppmerksomheten helt opp til taket.

Lysene

Gå for lyslenker i kalde toner og vær gjerrig med antall pærer. Du kan også velge å pynte treet helt uten lys.

Pynten

La juletrekulene skinne. Hold deg helst til en farge, og heng dekor med godt mellomrom. Tradisjonelle trær kler veldig godt klassiske julefarger som rød og hvit. Bruk gjerne hjemmelaget julepynt når du dekorerer.

Naturtro stil

Ønsker du en jul som minner om barndommen, med et autentisk tre og tradisjonelle farger, er denne stilen perfekt for deg. Her kan du blande gammelt og nytt, kjøpt og hjemmelaget.

Treet

Velg et kunstig juletre som er formet etter ekte trær, for eksempel norsk gran. Se til at det er en god miks av støpte grener ytterst, og klipte innerst. Formen skal ikke være for perfekt, og du bør kunne se stammen mellom grenene. Det gir en fantastisk naturtro look som passer spesielt godt i nordiske hjem.

Lysene

Varm juletrebelysning som minner om levende lys, bruk store pærer.

Pynten

Ta utgangspunkt i farger som rødt, grønt og gull. Bland retropynt med moderne kuler, og legg gjerne til kongler.

Pynt i riktig rekkefølge

Uavhengig av pyntestilen du velger bør du dekorere i en bestemt rekkefølge.

Først må juletrelysene på plass, slik at du kan gjemme ledningen bak dekoren. Skal du investere i et kunstig juletre, er det finest å velge ett hvor lysene sitter under og løper langs grenene.

Så begynner du med de største kulene, og henger dem innerst på treet for å skape dybde. Deretter henger du de mindre kulene på de ytre greinene, og fyller på med annen pynt. Dette gir treet et tett og flott utseende.

Har du kuler eller pynt du er spesielt glad i, plasserer du disse høyt oppe og godt inn på greinene, der de henger tryggest.

Avslutningsvis henger du eventuelt glitter- eller silkebånd på. Disse kan du plassere horisontalt i buer eller la dem henge fritt vertikalt. Husk, de trenger ikke å henge helt rett.

 

Hva gjør du med barnas dorullnisser?

Det er fullt mulig å kombinere hjemmelaget julepynt med dyrere julekuler, spesielt hvis du pynter i en tradisjonell stil er dette fint.

Men synes du at barnas dorullnisser krasjer fullstendig med stilen du har valgt, kan du sette disse frem på et brett som en egen dekorasjon.

Barna synes ofte at dette er skikkelig stas.