Når og hva er halloween?

Når er Halloween?

Halloween er 31. oktober, natten før allehelgensdag. Det er kvelden der barna går "knask eller knep" for å feire de døde (ikke helgen før og ikke helgen etter). 

Barna kler seg i skumle, morsomme eller søte kostymer. Huset, da spesielt inngangspartiet pyntes med halloweenpynt som gresskar, skjeletter og spindelvev. Kanskje viktigst av alt; voksne deler ut godteri til barna. 

Mange voksne markerer også dagen ved se skumle filmer eller samles til utkledningsfest helgen før eller helgen etter 31. oktober.

Historie, kultur og tradisjon rundt Halloween

Navnet "Halloween" er en forkortelse av det engelske navnet på allehelgensaften, "All Hallows' Eve" og har sin opprinnelse fra England og Irland.

Halloween kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som en kulturimpuls fra USA, og har blitt en vanlig feiring for mange.

Nordmenn feirer i stor grad på samme måte som i USA. Det er allikevel ikke alle som har fått med seg at bare de som lar utelampen være tent, ønsker besøk. Er lampen slukket, skal man gå forbi.

Noen hevder at Halloween ikke bør feires i Norge, ettersom det opprinnelig ikke er en norsk tradisjon. Men jula var heller ikke det, da den ble innført i Norge, og nå vil få være foruten den. Det er en start for alt – også Halloween – tenker vi.

Husk at dagens ungdom aldri har levd et liv uten Halloween, så for neste generasjon vil feiringen være en helt naturlig tradisjon som "alltid" har vært der.

Kostymer til Halloween

Halloweendekorasjon

Halloween godteri

Tips til en trygg halloweenfeiring

Dekorasjon til Halloween - gresskar, lys og spindelvev

«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet for halloween-feiring. En slik lykt ble første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til halloween allerede fra 1866.

Mange bruker ekte gresskar, mens det finnes også falske gresskar du kan putte telys i og bruke fra år til år. Den gjør seg godt nettopp som lanterne for å lyse opp en mørk høstkveld. 

Se vårt utvalg av halloweendekorasjon

TIPS! Bruk gjerne LED-lys i gresskaret, det er mest brannsikkert, og du slipper å passe på at flammen ikke blir blåst ut av vinden før kvelden er over. 

Mange synes det er gøy å gjøre litt ekstra ut av halloween. Skumle eller makabre effekter, som hekser, skjelett og flaggermus er typisk for denne dagen. Enten i form av kostymer eller pyntegjenstander.

Svarte duker, stearinlys og dempet belysning setter en fin ramme. Svarte eller orange servietter gjør seg også godt.

Det finnes en rekke effekter å få kjøpt i butikken i tiden før halloween, og du kan legge ut edderkopper i plast, falskt spindelvev, skummelt godteri eller ande grøssende effekter på bordet. Det finnes lyspærer som gir lys i orange, rødt eller andre farger, som setter en spesiell stemning.

Vårt utvalg av halloweendekorasjon

Kostymer - utkledning til Halloween

Hele poenget med Halloween er utkledningen. Noen vil si godteri, men det er i utgangspunktet utkledningen. Om du kjøper deg et kostyme eller om du lager noe selv - er helt opp til deg. Det viktigste man gjør er å gjøre dette sammen med barna.

Se vårt utvalg av kostymer til Halloween

Arrangering av Halloween-fest for voksne

Også mange voksne liker å markere halloween, da ofte med utkledningsfest eller ved å se på skrekkfilm. Voksenfeiringene legges ofte til helgen før eller helgen etter den 31. desember. 

Tips til en godt gjennomført Halloween-feiring

 • Snakk med barna om hva halloween er, hvor feiringen kommer fra, og om hvordan halloween feires i USA.
 • Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene. Ta turen innom en av våre butikker - vi har flotte barnekostymer.
 • Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn, og ta av seg maskene hvis de møter barn som blir redde.
 • Gå sammen med småbarna dine dersom dere velger å markere halloween.
 • Ikke la små barn åpne døra alene når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt veldig redde etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen.
 • Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en hyggelig lapp om dette på ytterdøra.
 • Hvis barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå.
 • Dersom barna blir skremt, snakk med dem om opplevelsen.
 • Å tenne på søppelkasser, kaste egg og gjøre annet hærverk hvis du ikke får snop hos noen, er ikke greit, og har ingenting med Halloween å gjøre. Har du ungdom i huset, er dette et godt tema å ta opp.
 • Hvorfor ikke gjøre Halloween-feiringen til noe koselig? Invitere inn venner eller familie, og gjør noe sammen.
 • Foreldre som går knask og knep med barna for første gang vil få en fantastisk opplevelse.