Skjeggkre og sølvkre - umulig å bli kvitt?

Det snakkes mye om skjeggkre og sølvkre, og mange tror kanskje de må renovere eller gå heftig til verks for å bli kvitt disse insektene. Heldigvis er de ikke farlige for mennesker, og noen synes de er ekle - men de hverken biter eller stikker. Sølvkre har vi hatt i Norge lenge, og vi finner de som regel på badet der de koser seg på varme flater og kan overleve lenge på bare vann. Skjeggkre er litt som en litt mer robust storebror til sølvkre, og oppdages ofte litt ulike plasser i huset.

Hvordan bli kvitt skjeggkre og sølvkre? 

Felles for begge er at de trives i fuktige og varme omgivelser, og de må bekjempes på samme måte. De trives godt i sprekker, bak lister, under fliser eller gulvbelegg, så første tiltak er å få tettet alt med silikon eller akryl. Da tar du fra de gjemmestedene deres, og det er lettere å få tak på de.

Neste tiltak er å støvsuge eller bruke tørrmopp ofte, og nøye. Dårlig renhold eller for mye bruk av vann kan være årsaker til at disse insektene trives godt hos akkurat deg. Skjeggkre koser seg godt med støv, og fjerner du denne mattilgangen vil de ofte forsvinne av seg selv.

Dersom du er usikker på hvor i huset de holder til, kan du sette opp limfeller i nærheten av møbler, listverk, kontakter etc. som du sjeldent vasker under eller har vanskeligheter med å flytte på. Da vil du raskt se hvor de holder hus, og kan starte med tiltakene i dette området.

Fuktskader i huset? 

Oppdager du sølvkre utenfor badet kan det være en indikasjon på at det er en fuktskade på kjøkken eller et område i tilknytning til bad/kjøkken hvor det kan ha oppstått fukt/mugg.

Hos Europris får du kjøpt Permetrin, som er en insektspray som også kan fungere på disse insektene. Kan kreve flere runder med behandling, men om du har gjort tiltakene over i tillegg til bruk av denne bør du være godt i rute for å bli kvitt disse rakkerne for godt.