Julekos som smaker

Julen er høytid for å spise og kose seg, og det er ikke tilfeldig hva vi putter i munnen. Selv om vi prøver noe nytt, er det mye som er faste tradisjoner som vi lager kun når det er jul.

Å samles for å bake, smake og pynte er en av de hyggeligste familieaktivitetene i tiden frem mot jul.

 

 

 

De klassiske julekakene
Selv om stadig færre baker alle syv slag til jul, er det mange som må ha iallefall noen av de klassiske julekakene. De eldste julekakene vi kjenner ble stekt i jern, lenge før folk hadde komfyrer hjemme, og av disse er nok krumkaker den mest kjente. Dette sprø bakverket smaker utmerket alene, men serveres ofte med krem og syltetøy, gjerne multesyltetøy som dessert etter julemiddagen. Krumkaker er enkelt å lage, du trenger bare et krumkakejern og krumkakepinne for å kunne forme den som et rør eller kremmerhus.

Oppskriften på krumkaker og andre tradisjonelle julekaker som sirupssnipperserinakaker og pepperkaker finner du alle på vår julebakstside her >>

Litt søtere
Akkurat hvilke småkaker og søtsaker vi spiser til jul har endret seg mye gjennom tidene. Det som en gang var nyheter, som for eksempel kransekake og marsipan, tenker vi nå at ”alltid” har vært der. I dag er det vanlig å blande litt tradisjonelt med noe litt nyere og kanskje også litt søtere. Mye får man kjøpt ferdig, men mange synes det er ekstra stas å lage selv.

Her finner du oppskriften på kransekake og hjemmelaget marsipan sammen med mange andre godsaker du kan lage til jul, som brente mandlerbountykuler og hjemmelaget konfekt.

Det er lov å kose seg litt
I julen unner man seg gjerne litt ekstra, og uansett om du baker selv eller ei, er det mye godsaker man ikke trenger å lage selv. Julekaker kan kjøpes, det samme kan masse andre søtsaker som sjokoladekarameller og konfekt.

 

 

Julemiddagen
Julen er ikke bare søtt og kaker, noen av de sterkeste tradisjonene vi har er jo selve julemiddagen, hvor valget oftest står mellom ribbe, pinnekjøtt og torsk. Uansett hva du skal lage til julemiddag og alle andre fest- og hverdagsmiddager i juletiden, trenger du godt utstyr på kjøkkenet, som for eksempel en ribbeform med buet rist som hjelper deg å få svoren sprø.

 

 

Frøken Holms jule-vaniljekake
Og som desert etter pinnekjøttet eller ribben anbefaler vi Frøken Holms jule-vaniljekake. En nydelig kake, både på smak og utseende og som passer perfekt til kaffen. Kaken serveres kald og fyllet i kaken (laget bl.a. av naturell kremost) gjør at kaken ikke oppleves som for tung etter julemiddagen.

Oppskriften finner du her: vaniljekake >>