Hvordan ta vare på tennene som voksen

Tennene dine er ment for å vare hele livet, og det er derfor viktig at du tar godt vare på dem. Her kommer våre beste tips for deg som voksen for et flott og sunt smil.

Skap gode rutiner for tannstelle

Grundig tannpuss for et sterkt smil

Puss tennene nøye to ganger daglig for å fjerne plakk, som er hovedårsaken til hull og tannkjøttproblemer. Bruk en myk tannbørste og børst forsiktig i to minutter hver gang.

Bruk fluortannkrem

Fluor bidrar til å styrke og reparere tannemaljen, og hjelper til med å forebygge hull. De fleste voksne oppnår tilstrekkelig fluorinntak bare ved å bruke vanlig tannkrem.

Rengjør mellom tennene

Bruk tanntråd eller tannpirker daglig for å holde mellomrommene mellom tennene fri for plakk og matrester. Dette bidrar til å holde tannkjøttet friskt og sunt.

Moderer sukkerinntaket

Prøv å begrense hyppigheten av godteri og snacks mellom måltidene, spesielt det med høyt sukkerinnhold. Hyppig småspising kan utsette tennene dine for konstant syre og sukker, noe som øker risikoen for hull.

Regelmessig tannlegebesøk

Finn en tannlege du er komfortabel med og sørg for regelmessige kontroller. Årlige tannlegebesøk er gunstig, selv om du ikke har noen tannplager. Da kan tannlegen sjekke munnen din og gi munnen din en grundig rengjøring.

 

Ved å følge disse rådene hver dag, kan du aktivt bidra til å forhindre problemer med tenner og tannkjøtt

 

Hvordan vet du om du har god munnhelse?

Dette er tegnene du bør se etter

- Tennene dine er rene og uten plakkbelegg og matrester.

- Tannkjøttet er lyserødt. Det blør ikke og gjør ikke vondt å pusse tennene eller å bruke tanntråd.

- Du har sjeldent dårlig ånde (evt. kan du bruk munnskyll).

 

Hvis det gjør vondt å pusse tennene, tannkjøttet blør eller du har stadig dårlig ånde, kan det bety at du har et problem med munnhygienen din, og du bør dra til tannlegen. Tannlegen kan hjelpe deg med å oppnå en god munnhygiene og peke ut områder i munnen som trenger ekstra oppmerksomhet.