Publisert: 21. juni 2023
|
Oppdatert: 16. desember 2024
Versjonen av nettleser du benytter for å se europris.no er utdatert og støttes dessverre ikke av våre nettsider. Siden nettleseren ikke lenger følges opp av sin utgiver, vil flere av funksjonene på våre nettsider ikke fungere.
Vi anbefaler at du oppgraderer (eller bytter ut) din nettleser for å få den beste opplevelsen på våre nettsider.
Åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022. Lovens mål er å fremme virksomheters respekt av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i sine forretningsforbindelser og leverandørkjeder. En viktig del av loven er å gi offentligheten tilgang til informasjon om disse forholdene og hvordan virksomheter håndterer dem.
Sammen med andre tiltak skal Åpenhetsloven bidra til at Norge oppfyller FNs bærekraftsmål nr. 8, anstendig arbeid og økonomisk vekst, og nr. 12, ansvarlig bruk og produksjon.
Aktsomhetsvurderinger
Loven forplikter virksomheter til å utføre og redegjøre for aktsomhetsvurderinger. Det innebærer kartlegging av mulige negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, knyttet til produksjon og leverandørkjeder. Virksomhetene skal iverksette forbedringstiltak, følge opp og rapportere funn.
Aktsomhetsvurderinger – hva gjør Europris?
Europris har mange leverandører og underleverandører over hele verden, og jobber systematisk med å forbedre arbeids- og miljøforhold i alle leverandørkjeder. Dette gjøres i samarbeid med leverandører og samarbeidspartnere.
Europris har utarbeidet retningslinjer for etisk handel
For å tydeliggjøre hva som forventes av leverandørene har Europris utarbeidet retningslinjer for etisk handel (Code of Conduct) både på engelsk og kinesisk, som krever at alle leverandører forplikter seg til å produsere i samsvar med internasjonalt anerkjente standarder for:
Menneskerettigheter
Arbeidsforhold
Miljø
Antikorrupsjon
Europris overvåker sine leverandører gjennom leverandørevalueringer og tredjepartsrevisjoner.
Europris er medlem av Amfori BSCI
Amfori BSCI
Amfori BSCI er en stor internasjonal og velrenommert organisasjon, som følger opp at fabrikker og bedrifter overholder krav knyttet til arbeidsforhold, lønns-diskriminering, barne- og tvangsarbeid, korrupsjon, miljøhensyn etc. Europris er medlem av Amfori BSCI og følger opp sine leverandører gjennom et eget innkjøpskontor i Shanghai.
Medlemskapet i Amfori BSCI fører til at resultatene fra overvåkingsaktiviteter og revisjoner deles mellom medlemmene, for å sikre høy kvalitet på bærekraftsarbeidet for innkjøpere og leverandører. Gjennom Amfori BSCI har vi tilgang til en rekke revisjonsverktøy for å håndtere risiko og effektivt overvåke leverandørkjeden.
Europris sine retningslinjer for ansatte i konsernet
Europris har en egen Corporate Governance Manual som inneholder retningslinjer for etisk handel og antikorrupsjon for alle ansatte i konsernet. Retningslinjene er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Den beskriver hovedprinsippene for hvordan Europris skal håndtere menneske- og arbeidstakerrettighetene som er relevant for den daglige driften. Europris reviderer manualen årlig og den godkjennes av konsernstyret.
Fra og med 2024 vil Europris svare på kravene i Åpenhetsloven gjennom selskapets årsrapportering, som etterlever CSRD-direktivet. Rapporten gir en grundig oversikt over våre aktsomhetsvurderinger og vårt arbeid med å sikrestille arbeidsforhold gjennom hele verdikjeden. For 2023 kan man lese om arbeidet i rapporten for Etisk handel.