Europris elsker fugler

Vinterens små tøffinger

Ikke alle fugler flyr til varmere strøk om vinteren, noen små arter blir igjen og holder oss med selskap. De vanligste fuglene du ser da er kjøttmeis, blåmeis, finker og gråspurver. Selv om de ikke reiser sin vei, kan det være tøft å være en liten og sulten fugl i Norge gjennom de kalde vintermånedene.

Gi småfuglene en hjelpende hånd

Selv om de fleste standfugler er tilpasset det tøffe klimaet og kan finne fuglemat selv, er de likevel glade for litt hjelp fra oss mennesker. Fuglematere og fôringsbrett er en enkel og verdifull måte å hjelpe dem på, når maten er dekket av snø og is. Heldigvis finnes det mange fuglevenner som tilbyr både velfylte fuglebrett og fôringsplasser. Flere fugler drar nytt av maten vi legger ut. I dag regnes det med at ca. 400.000 nordmenn bidrar til å mate fugler.

Småfint besøk i hagen

Fargerike fugler som kvitrer mens de besøker hagen og på fuglebrettet er en glede, spesielt på den mørke og kalde årstiden. De vakre fuglesangene gir oss nærkontakt med naturen, ro og spennende opplevelser. Det er gøy og interessant å observere fuglenes forskjellige matvaner, oppførsel og livsstil, spesielt hvis du har flere fuglematere med ulik meny.

Se hele vårt utvalg av fuglemat her >>

Variert fuglemat gir mangfold

Hvis du ønsker å tiltrekke mange forskjellige fuglearter, må du planlegge plasseringen av maten og typen mat du gir. Trær og busker gir trygghet for mer sky arter, spesielt de som trenger beskyttelse fra rovfugler som spurvehauk. Hvis matstatsjonen er for åpen, kan mange fugler føle seg utsatt og unngå den. Det er en god idé å ha flere forskjellige fuglematere i hagen der ulike fugler kan finne sin favorittmat.

Selv om solsikkefrø og nøtter er favoritten til småfugler på grunn av den høye energiverdien, spiser ikke alle arter dette. Noen fugler har også ikke nebb som er egnet for å åpne solsikkefrø. Utvid menyen med havre, havregryn, hirsefrø og solsikkekjerner. Mange fugler liker også bær og frukt. For eksempel er troster glad i epler og foretrekker å spise dem på bakken.

Det er viktig å gi usaltet fuglemat

Sørg for at maten du legger ut er usaltet! Dette gjelder for alt fra solsikkefrø til korn og nøtter, samt fettet eller smultet du bruker hvis du lager meiseboller eller fuglemat selv.

Gi fettrik mat om vinteren

Vinterfugler trenger ekstra fettrik mat. Meiseboller, nøtter og solsikkefrø inneholder mye fett. Fremfor å legge ut disse ingrediensene hver for seg, kan du binde dem sammen med smør, delfiafett eller smult for å gi fuglene ekstra næring.

 

Tips!

Velg fett som smelter ved lave temperaturer på de kaldeste dagene for å unngå harde meiseboller.

Alt til villfugl her >>