Hvordan få en flott, grønn plen

Når skal du anlegge plen, hvilket plenfrø bør du velge og hvordan går du frem for å få en flott, grønn plen? Alt dette får du vite i denne artikkelen.

Anlegg plen på våren eller høsten

For å gi plenen din er god start, er det viktig at du vet når du skal starte. Våren, sensommeren eller høsten er ideelle tidspunkter å begynne på. Lavere temperaturer om natten og vekslende vær bidrar til at gresset spirer godt. Hvis du skal anlegge plen på sommeren, må du være ekstra påpasselig med vanning på de varme sommerdagene, slik at gresset ikke tørker ut. På sommeren bør du vanne om morgenen eller på kvelden (bruk en vannspreder), slik at vannet kommer godt ned i plenen (ca. 15 cm), og ikke fordamper i solen.

Valg av plenfrø: Hvordan skal plenen brukes, og hvor mye tid vil du bruke på vedlikehold?

Slitesterk plen

Skal du ha en plen for aktiv bruk, som fotballspill og lek, kan det være lurt å velge en plenfrøblanding som gir slitesterkt gress, som Basic Weibulls.

Denne frøblandingen vokser raskt, og har sterke frøsorter som gjør gresset svært slitesterkt. Basic Weibulls gir en grønn og frodig bruksplen som passer godt i norske hager. Blandingen spirer allerede ved fire grader, og er ypperlig å starte med når du ønsker å komme i gang for våren!

Vakker plen

Hvis du ønsker en tett, vakker plen, som ikke skal utsettes for like høy slitasje, bør du ta en titt på Extra Green Weibulls.

Denne plenfrøblandingen gir en tett og grønn plen. Plenfrøblandingen gjør at gresset vokser langsomt, slik at du ikke trenger å klippe det så ofte. Extra Green Weibulls tåler det meste når det er etablert, og du kan fint så både på våren og sensommeren.

Hvordan så plen: Fremgangsmåten er avgjørende for å få et godt resultat

Når du skal anlegge plen, er det viktig at jorda er næringsrik og godt drenert. God drenering sørger for at jorda ikke samler opp store partier med vann. Bruk en jernrive til å lage en jevn plenoverflate, og til å fjerne alt av ugress, trerøtter og steiner. Når jorda er jevn og fri for spor av gamle vekster og stein, kan du begynne å så.

Sørg for at du rister pakken med plenfrø før du begynner, slik at frøene blander seg godt.

Du kan så for hånd eller bruke en såmaskin for å fordele frøene. Hvis du sår for hånd, er det viktig å bruke rolige bevegelser og sørge for en jevn fordeling av frøene utover plenen.

Når gressfrøene er jevnt fordelt, er det viktig at de kommer i god kontakt med jorda. Dette gir best mulig spiring!

Bruk en rake, og dekk til med lett jord over frøene, før du tråkker til området med bena. Pass på at du tråkker tett i tett, slik at hele området blir kompakt.

Sørg for å vanne jevnlig frem til gresset er cirka fem centimeter høyt, slik at frøene får nok vann og ikke tørker ut. Bruk hageslangen med et munnstykke eller en vannspreder. 

Når gresset er cirka syv centimeter høyt, kan du klippe det for første gang.

Vedlikehold plenen med gjødsel og reparasjonsblanding

For å vedlikeholde en flott, grønn plen, er det viktig å gjødsle to til tre ganger i sesongen med plengjødsel, slik at gresset får en sterk og sunn vekst. Sørg også for regelmessig gressklipping. En jevn klippehøyde på fire cm og jevn plenoverflate gir dårligere etableringsforhold for ugress og mose, og en sunnere og vakker plen.

Reparer plenen

Hvis plenen din får slitasje, bare flekker eller skader, kan du bruke Weibulls reparasjonsblanding. Den hjelper deg med å vedlikeholde og reparere området med nytt gressfrø.

Denne blandingen er satt sammen av frø som spirer raskt og er svært slitesterke.

Fremgangsmåten for reparasjonsblanding er den samme som når du anlegger en ny plen. Klargjør området og fjern dødt gress, før du fordeler reparasjonsfrøene jevnt utover det skadde området. Pass på at frøene kommer i god kontakt med jorda, og vann jevnlig for best mulig spiring.

Få flere tips gjennom videoserien vår: Uteskolen