Male tak

Skal du male tak får du alt du trenger til jobben hos Europris – både takmaling og nødvendig utstyr som ruller og pensler, stiger, maskeringsteip, vernebriller, forlengerskaft og mye, mye mer. Ta med deg utstyrslisten din til oss, så hjelper vi deg å finne alt du trenger – både det du har tenkt på, og det du kanskje har glemt.

UTSTYR DU TRENGER

Rulle med litt mindre bust enn til vegg (liten bust gir liten struktur)

Pensler til kanting og listmaling

Forlengerskaft

Sparkel

Malefilt eller dekkpapp

Maskeringstape

Stige

MAL TAK UTEN SKJOLDER

Å male tak kan være mer krevede enn andre flater. Arbeidsstillingen er annerledes og kan være krevende. Bruk forlengerskaft for å lette rygg og nakke. Med litt avstand til arbeidet er et også lettere å få oversikt over hvor du påbegynner/avslutter. Jobb jevnt og uten pauser for å unngå skjolder.

1. Se over taket – rengjør støv og smuss (mikrofibermopp), sotflekker (magisk svamp) og utbedre små hull, sprekker og «sår» med med akrylmasse.

2. Start med en godt mettet vinkelpensel og mal kantene. Start gjerne litt ut ifra kanten og mal innover. Tradisjonelt males lister i samme farge som taket, men mange velger også å male i samme farge som veggen.

3. Rull MOT lyset, det vil si mot vinduet. Husk nok, men ikke for mye, maling på rullen. Rullen skal ikke dryppe.

4. Mal alltid to strøk og bruk nok maling. Er du for sparsommelig med malingen øker sjansen for skjolder. Du skal ikke behøve å legge for mye press på rullen.

Tips! Pakk maleverktøyet godt inn i en lufttett pose, så holder de seg godt til neste strøk.

BESKYTT MØBLER OG GULV

Dekk til alt som ikke skal males i rommet. Møbler kan dekkes med plast, og aller helst bør du også dekke til vegger. På gulv kan du bruke malefilt eller dekkpapp. Når du maler taket bør hele gulvet dekkes, ikke bare langs kantene. Malingssøl og -prikker på parkett og tregulv kan lage flekker når du forsøker å få det vekk.

Malefilt har en overside som absorberer maling. Dermed unngår du å tråkke i maling som har dryppet og dra med deg rundt i boligen. Malefiltens plastbelagte underside hindrer maling fra å trekke igjennom.

BESKYTT DEG SELV

Når du skal male tak kan det være lurt å beskytte øynene. Bruk beskyttelessbriller og ta gjerne en caps eller tørkle på hodet så ikke håret blir fullt av maling.

TETT HULL OG SPREKKER

Til å utbedre spikerhull og små sår, eller tette og jevne smale sprekker mellom vegg, tak og lister, kan du bruke akrylmasse. Påfør akrylmassen med fingeren eller pistol, og stryk ut med en finger vætet i vann/såpe. Akrylmassen er overmalbar etter kort tid, men kan krympe litt ved herding, så skal du male over er det optimalt å vente til den er herdet.

PASS PÅ INNEMILJØET

Sørg for god ventilasjon når du skal male. Når maling tørker fordamper vann og luftfuktigheten øker. Har du mulighet for å legge malejobben til en tid på året da du kan ha vinduene åpne, er det best. Unngå å male tak i alle rom samtidig slik at du har ett oppholdsrom/soverom uten malingsduft. Vanntynnbar maling er generelt veldig trygt, men enkelte konserveringsmidler kan likevel gi reaksjoner. Sjekk etiketten om du er sensitiv.

MALING OG SMÅ BARN

God lufting er spesielt viktig med babyer eller små barn i huset da de er ekstra følsomme i luftveiene. Rommet bør være helt utluftet før barnet skal sove der. Oppussing/maling av rom til nyfødte bør gjøres 1-2 mnd. før barnet skal sove i rommet.

MALING AV STUKKATUR OG ROSETTER I TAK

Mange eldre boliger har flotte stukkatur eller rosetter. Disse er ekstra utsatt for støv og krever gjerne både litt omrog underveis og litt ekstra tålmodighet når de skal males. Mange eksperimenterer med farger som kan gi en spennende effekt, men om du ønsker å fremheve detaljene egner lyse farger/hvitt seg best.

Gipsen må være helt ren
Stukkatur og rosetter er ekstra utsatt for eksos, støv og smuss. Før du begynner å male, må gipsen være helt ren ellers vil ikke malingen feste seg ordentlig.

Bruk vanlig vannbasert maling
Vanlig vannbasert maling gir best resultat. Den fester seg lettere og drypper ikke.

Bruk en rund pensel med lang kost
En rund pensel med lang kost sørger for at du får maling inn i alle kriker og kroker. Pass på at ikke malingen samler seg i mønsteret. Ha gjerne en pensel med smal kost tilgjengelig til småflekking som den andre kosten blir for klumpete til.

Mal flere lag
Med så mange kriker og mønster er det lett at malingen renner eller blir liggende i klumper. Mal tynt og i flere lag så er sjansen større for å få et jevnere og bedre resultat.