Gjør badet rent med effektiv rengjøring

Badet er et sted for velvære og komfort. Selv om det er rommet i huset hvor mest såpe og vann er i bruk, trenger det nøye og ofte rengjøring. Smuss, såperester og fuktighet får bakteriene til å trives, men med enkle grep gjør du badet skinnende, innbydende og rent.

Leni's vasketips

Gode vaskemidler å finne fram i forkant av vask er: 

Skap gode vaner

For å gjøre baderomsvasken til en hyggeligere opplevelse, er det viktig å skape gode rutiner og vaner. Med hyppigere vask kan du bruke mildere rengjøringsmidler. Du unngår at vanskelige flekker fester seg og på sikt bidrar dette til mindre slitasje på fug og fliser. Spesielt utsatte områder for bakterievekst på badet er fuger, dusj – og toalettområdet.

I tillegg er det viktig å rense sluk ofte, slik at det ikke oppstår vond lukt. Gjør det til en vane å spyle dusjområdet med varmt vann etter bruk, før du fjerner hår i sluk og tørker opp vannrester på gulvet.

Gå over toalettet daglig med litt papir eller engangskluter dersom du ser støv eller flekker. Ikke minst bør tannkrem og såperester i servanten skylles bort etter bruk.

Baderomsmatter og håndhåndkler bør byttes en til to ganger i uken, da de ofte er fuktige og bidrar til økt bakterievekst.

Det er også viktig å vaske håndtak på blandebatteri og baderomsdør med jevne mellomrom, da disse er svært bakteriesamlende og ofte glemmes.

Et raskt og enkelt bakteriehemmende tiltak, er å lukke toalettsetet før du spyler ned i toalettet. Dette lille tiltaket minsker spredningen av bakterier i luften og rundt toalettområdet.

Glem heller ikke toalettbørsten. Spyl den i rent vann etter bruk og legg den gjerne i en blanding av klorin og vann en gang i blant for å desinfisere børsten.

Før vaskestart

Før du starter bør du ha nok kluter tilgjengelig for god hygiene og lettere gjennomføring. Tre mikrofiberkluter i tillegg til engangskluter, og tørr- og våtmopp er et fint utgangspunkt. For flekker og steder som er mindre tilgjengelige er baderomsskrubb med pads et godt alternativ.

Finn fram rengjøringsmidler for ulikt materiale. Ulik overflate, krever forskjellige produkter med ulik styrke. Ved å bruke riktig produkt til riktig flate, skåner du baderommet ditt. Husk også at tørt smuss enklere fjernes med tørre produkter, mens vanskelige flekker fjernes med våte produkter. Soppdrepende middel som klor kan med fordel brukes, men i små mengder. Husk også å bruke gummihansker ved vask av bad, da det er sterke rengjøringsmidler i omløp.

Fjern alt av matter, håndklær og løse produkter som skal vaskes eller ristes, før du går i gang med vask. På denne måten kommer du enkelt til på alle flater. For å bevare en god hygiene på badet både under og etter rengjøring, er det svært viktig å utføre baderomsvasken i riktig rekkefølge. Følg våre tips for for å lage gode vaskerutiner.

Gode rutiner for vask av bad

Start med å tørke støv av alle karmer, lister og hyller med en tørr mikrofiberklut.

Mopp deretter over gulvet med en tørrmopp, slik at du kan bruke et vått produkt i etterkant uten at støvet dras utover gulvet.

Påfør rengjøringsmiddel rundt slukrist og dusjområdet fra nedsiden og opp og la dette virke i noen minutter.

I mellomtiden vasker du servant, speil og toalettområdet. Speil rengjøres med rengjøringsmiddel egnet for glass og en fuktig mikrofiberklut. Poler speilet i etterkant med en tørr mikrofiberklut. Bruk samme metode på vask og blandebatteri. For vask av toalettet brukes en fuktig mikrofiberklut eller engangskluter egnet for toalett. Rengjøringsprodukter med klorin kan med fordel brukes. Her er det svært viktig at rekkefølgen under vask opprettholdes for god hygiene. Start med å spraye rengjøringsmiddel på spyleknappen, rundt toalettet og på alle toalettets deler. Tørk av spyleknappen først. Deretter området rundt spyleknappen, før du går over til lokk, sete, utvendige sider av toalettet og til slutt toalettskålens øvre del. Tilsett skurekremwc-rens eller litt klorin på innsiden av toalettskålen og la det virke i et par minutter før du bruker toalettbørsten til rengjøring.

Gå deretter tilbake til dusjsonen og spyl av rengjøringsmiddelet med varmt vann. Start øverst og spyl nedover mot bunnen. Dersom det fortsatt er smuss på flisene etter spyling, går du over med en svamp eller baderomsskrubb og en baderomspad både på fliser og i fuger. Skyll på nytt med vann i etterkant og tørk av fuktighet med en tørr mikrofiber-klut.

Gulvet er det siste som skal vaskes. Dette gjøres med fuktig mikrofibermopp og egnet vaskemiddel for gulv. Husk å starte innerst i rommet, før du jobber deg utover mot utgangen i S-bevegelser. Fjern eventuelle støvrester med papir der du avslutter vasken.