Gode råd til gulvvasken!

Ingen vaskeråd gjør gulvrengjøringen morsommere, men vi har i alle fall råd om hvordan du tar best mulig vare på det. Det er ingen regel for hvor ofte du bør vaske, men det er én regel du bør følge: Velg riktig vaskemiddel til rett gulv.

Noen ganger kommer du langt med rent vann og naturlige vaskemidler, andre ganger må du gå grundigere til verks. Norges astma- og allergiforbund anbefaler mest mulig utstrakt bruk av tørrmopp/mikrofibermopp til vask fremfor den tradisjonelle vannbøtta og langkosten. I motsetning til langkosten der skitten skyves rundt, trekker mikrofiber støv og skitt til seg, og du unngår et fuktig inneklima og grobunn for bakterier med overflødig bruk av vann.

Leni's vasketips

Parkett- og tregulv

Gulv i treverk – uansett type – bør kostes eller støvsuges ofte. Bruk en myk børste på støvsugeren slik at gulvet ikke ripes. Tregulv bør moppes med fuktig mopp minst én gang i uken. Parkettleverandører anbefaler minst mulig bruk av vann og såpe. Bruk av for mye vann kan føre til at det trenger ned gulvet og skader treverket og overflaten. Bruk tørrmopp til daglig, eller en fuktig mopp én gang per uke (nb! Ikke våt!). Er treverket skittent slik at det må vaskes, bruker du en mikrofibermopp oppvridd i lunkent grønnsåpevann eller andre midler beregnet på tregulv. Tørk opp vannsøl med én gang!

Tips! Fjern støv og skitt med en tørrmopp før vasking.

Laminat

På samme måte som tregulv, anbefales minst mulig vann også til rengjøring av laminat. Ofte er tørrmopp nok, men skal du bruke rengjøringsmidler anbefales syntetiske vaskemidler. Vær generelt forsiktig med vannbruken og tørk opp vannsøl så raskt som mulig. Du kan fjerne eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut før rengjøring av hele gulvet.

Tips! Det meste som søles på et laminatgulv kan vaskes av med lunkent vann. Får du flekker som leppestift, blekk, sprittusj ol. på gulvet, kan du forsøke å fjerne de med litt negleklakkfjerner som inneholder aceton. Skrubb aldri med grov børste!

Linoleum

Linoleumsgulv må vaskes med milde rengjøringsmidler. Grove eller kjemiske vaskemidler – inkludert vanlige vaskemidler som grønnsåpe og salmiakk – kan ødelegge overflaten og gjøre den mindre glansfull. Vask med fuktig mopp, gjerne i mikrofiber, vridd opp i en blanding vann og mildt vaskemiddel.

Vinyl

Fjern overflatestøv med en tørrmopp eller tørr mikrofiberklut.

Keramiske fliser

Keramiske fliser vasker du med et mildt vaskemiddel, eller syntetisk vaskemiddel for glaserte fliser. Unngå grove vaskemidler – de kan skade/ripe flisens overflate. Flekker fjerner du ved å først vaske over med en fuktig mopp og deretter gå over med en tørr klut for å unngå striper. For en grundigere rengjøring kan du bruke de fleste baderomssprayer som er tilgjengelig på supermarkedet. Spray på og la virke noen minutter før du vasker over med en våt klut eller en våt mikrofibermopp tilpasset fliser. På vanskelig kalkbelegg kan du bruke børste eller svamp.

Steinfliser

Steinfliser som er ferdigbehandlet fra fabrikken kan vaskes med vann og mildt rengjøringsmiddel. Unngå vaskemidler som er syrebasert. Grønnsåpe bør ikke brukes på naturfliser, men bare vaskes med rent, varmt vann.

Skifer

Bruk en mikrofibermopp vridd opp i lunkent vann eller vann med en dråpe tøymykner. Moppen skal vris til den ikke lenger drypper. Vask i jevne strøk. Søler du vann på gulvet bør du tørke det opp med én gang slik at det ikke lager skjolder eller flekker. Du kan forhøre deg med forhandler om spesialprodukter.

Gulvtepper

Regelmessig støvsuging forlenger levetiden på teppet ditt. Dette forhindrer at støv og skitt trenger ned og ødelegger fibrene. Har du teppegulv med ekstra dype fibre bør du fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til. Teppeforhandlere anbefaler en årlig dyprens. Dette kan du enkelt gjøre selv ved å leie utstyr. Har du gulvteppe i sisal, hamp eller andre naturfibre finnes egne renseprodukter. Søler du på teppet bør du fjerne flekken med en gang før det trekker inn i teppet. Unngå teppesjampoer og andre skumrensende midler som kan skade fibrene. Bruk kjøkkenpapir så langt det går.

Tips! Har du fått en flekk på teppet? Strø maismel på det tørre teppet før du støvsuger – melpulveret vil hjelpe til med å løfte støv og skitt opp av teppet.