Hund i bil

TRANSPORTBUR FOR HUND I BIL

Skal du reise på besøk til noen eller kanskje en tur til fjells? Da er det verdt å merke seg at det ikke bare er smart, men påbudt med forsvarlig sikring for alle passasjerer i bil – inkludert hunden.

Et løst dyr i bil kan i beste fall føre til en saftig bot. I verste fall en ulykke. Et hyperaktivt, nervøst eller nysgjerrig dyr som spretter frem og tilbake forstyrrer sjåføren. Ved kraftig bremsing, kollisjon eller utforkjøring vil en usikret hund kunne bli slengt rundt med stor kraft, og utgjøre fare både for seg selv og andre passasjerer. Ved en ulykke, kan et løst dyr som skal beskytte sine eiere, skape trøbbel for redningspersonale.

Bruk bur eller godkjent sikkerhetssele. Det finnes en rekke ulike seler. Ta gjerne med hunden når du skal handle sele slik at du får den tilpasset, og prøv den i bilen før avreise – ikke alle seler passer til alle biler.

Til lengre turer anbefaler vi hundebur – da er hunden både roligere og tryggere. Sørg for at buret står stabilt slik at ikke dyret blir slengt frem og tilbake. Plasser buret i fotrommet bak forsetene, eller stroppe det godt fast i bagasjerommet og så tett inntil seteryggen du klarer. Ikke bruk sammenleggbart bur da dette kan klappe sammen under en kollisjon.

Her er en oppsummering av teksten over:

 1. Ikke velg sammenleggbart bur
 2. Tilpass buret etter hundens størrelse
 3. Plasser buret på tvers av kjøreretningen
 4. Ha et sklisikkert underlag inne i buret

REISESYKE OG HUND

Alle hunder kan bli bilsyke, men det er gjerne valper som sliter mest. Hunder vokser som regel av seg bilsyken etterhvert som de både blir eldre og mer bilvant.

Det er to hovedårsaker til bilsyke: Selve bilkjøringen eller redsel. Begge kan kureres med trening. Det finnes ulike preparater på markedet som man selvsagt kan benytte seg av i en krisesituasjon, men det aller beste – og mest effektive i begge tilfeller – er trening. Å trene opp en hund til å bli en god passasjer krever både tid og tålmodighet, men det lar seg gjøre og resultatet er en fornøyd og medisinfri hund. Trening, hyppige, korte bilturer og mye ros og belønning/godbiter kan utrette mirakler!

Her er noen tips til hvordan du kan trene opp hunden din. Men husk at hunder er forskjellige og ikke responderer likt, så bruk skjønn og tilpass øvelsene etter behov.

 1. Be hunden hoppe inn i bilen (motor av). Belønn med ros og godbit når den har hoppet inn. Gjenta øvelsen til den er avslappet og glad.
 2. Øv på at hunden finner roen i buret sitt inne i bilen. Belønn med ros hver gang den er i buret. Gjenta øvelsen til den slapper av.
 3. Start bilen uten å kjøre. Belønn med ros og godbit om den er rolig. Gjenta til den er avslappet selv om bilmotoren går.
 4. Kjør noen meter. Belønn med ros og godbit om den er rolig. Øk lengden på turene gradvis.

Annet som kan forebygge bilsyke:

 • Plassér buret høyere slik at hunden kan se ut
 • Ikke fôre noen timer før bilturen
 • Akupunktur
 • Homeopati
 • Dekke til deler av buret (NB! Pass på at hunden får luft – minst én av sidene må være åpne)

Ha en trygg og hyggelig tur!