Kalk

.

Kalk og kalking - riktig PH-verdi er viktig

Er du av typen som kalker hvert år, eller mer den typen som ikke helt skjønner hvorfor man bør kalke? Visste du at det faktisk bør gjøres en pH-måling av underlaget du vurderer å kalke, før du faktisk kalker? Dersom du kalker på tradisjon, kan det hende du gjør underlaget for surt. Dersom underlaget/jorden er for sur vil ikke gresset klare å nyttegjøre seg av eventuell gjødsling og næring som tilsettes i etterkant av en runde med kalk. Den ideelle pH-verdien i underlaget bør være mellom 5 og 6, kalk vil evt. øke pH-verdien dersom den er for lav.

Lufting av plen før kalking

Det er svært få som i dag lufter plenen på gamle måten ved å stikke flere hull i plenen opptil 10 cm ned i underlaget, slik at røttene får godt med luft før det eventuelt kalkes og gjødsles. Det kan være tilstrekkelig med en skikkelig runde med raking, få vekk dødt gress, blader og rusk som forstyrrer eller hindrer det friske gresset fra å vokse.

Kalk riktig og unngå mose i gressplen

Om vinteren har vært mild, kan det være at du har fått litt ekstra mose om underlaget har ligget til rette for det. Mose er et problem mange sliter med, men som ikke er umulig å hanskes med. Det finnes mosefjerner som gjør jobben effektivt, evt. kan du bruke en jernrive å få med deg det meste. Mose trives best når det både er for mye og for lite kalk, og vil konkurrere med gresset - så derfor er det viktig å sjekke pH-verdien før man eventuelt tilsetter mer kalk.

Kalk fungerer ikke mot ugress

Kalk tar ikke knekken på ugresset, og noe ugress lar seg ikke knekke av en tøff vinter heller. Om du vil bli kvitt ugress har du et par alternativer å velge mellom. Du kan bruke et ugressmiddel, men vær forsiktig med hvilket du velger. Noen ugressmidler kan ta knekken på hele gressplenen din, så finn et som kun tar ugresset du ønsker å bli kvitt. Et annet alternativ er at du må bruke litt arbeidskraft på å ta ugresset fysisk opp med røttene. For å være sikker på at det ikke kommer tilbake kan du strø et par saltkorn ned der røttene har vært eller helle kokende vann nedi. Bruker du salt vil dette svi seg, og røttene vil garantert dø.

Hos Europris finner du et godt utvalg i både kalk, pH-måler og ugressmidler slik at du kan gjøre de gode og viktige forberedelsene for plenen din. Kalking bør gjøres tidlig på våren, og gjerne når det regner - eller vannes i etterkant.