Bark

Barke for å dekorere, gjemme bort eller av praktiske hensyn?

Har du et område i hagen du ikke helt klarer å legge en plan for? Eller skulle du ønske at det var noe du kunne gjøre for å få hagen enda finere enn den allerede er? Kanskje en skråning som ikke er egnet for noe, og som du ikke kommer til å gjøre noe med på flere år? Da kan bark være en god løsning som vil løfte totalinntrykket av hagen din betydelig, og samtidig kanskje gi deg litt mindre dårlig samvittighet for den delen av hagen som aldri får noen oppmerksomhet.

Bark er et naturprodukt som er godt egnet for flere områder i hagen. Kanskje mer enn du tror? Legger du en barkduk eller ugressduk under, kan du slippe unna det meste av ugress og både hage og blomsterbed ser velstelt ut gjennom hele sommeren. Bark eller dekkbark kan være det du mangler for å få prikken over i’en i hagen din.

Har du et huskestativ eller lekestativ i hagen kan bark av furu være et godt og støtdempende underlag, som kan være greit om du har små barn som kan være uheldige.

Bark i blomsterbed og hekk – Dekkbark eller prydbark?

Bark er svært gunstig som en siste finish i blomsterbedet. Det ser rent og pent ut, i tillegg til at bark holder godt på fuktigheten i underlaget - som igjen reduserer behovet for vanning (Les mer om vanning her!). Dersom det skal gjødsles etter at barken er lagt på, må du være nøye med å få gjødselen godt ned i underlaget da dette brytes ned raskere i barken og kanskje ikke vil nå helt ned til underlaget før alt er løst opp. Les mer om gjødsling her >>

Barken kan legges direkte på jord, men krever da litt større mengde enn om du bruker en barkduk som underlag. Da kan du klare deg med ca. halvparten av mengden med bark, enn om du legger rett på jord. Om du er opptatt av det estetiske, anbefales prydbark til blomsterbed, hekker og busker. Prydbark har en fin farge og er noe finere enn flere andre typer dekkbark.

I likhet med blomsterbed kan du fint legge bark på jord eller annet underlag i hekk og busker. Det ser estetisk fint ut, og om du bruker bark flere steder i hagen blir det en helhetlig plan og uttrykk på hele hagen. Med tanke på at barken holder godt på fuktigheten, kan dette hjelpe hekk og busker til å tåle de varmeste periodene bedre så du slipper brune tuja eller en trist og brun rhododendron.

Få nytt liv i skråningen

Mange sliter med skråtomter og maksimal utnyttelse av denne. Dersom det har gått lang tid, har nok en del ugress og uønskede vekster fått godt med grobunn, og det hele kan virke litt håpløst. Vår anbefaling er at du rydder skråningen så godt du kan og orker. Om du ikke vil dra opp ugresset, kan du bruke en kantklipper eller lignende og jevne det ut mest mulig.

Når dette er gjort kan du legge på en ugressduk eller barkduk, litt avhengig av mengden ugress og ujevnheter. Husk å feste duken ut i kantene med en stein eller lignende som holder den på plass. Ugressduken er lystett, og sørger for at alt som er under ikke får hverken vann eller lys til å vokse. Barkduken er et godt underlag for bark, i tillegg til at det slipper gjennom fuktighet til underlaget. I noen tilfeller kan det kanskje være lurt med begge typer duk, mens andre ganger holder det fint med kun barkduken.

Når underlaget er klart og duken(e) er lagt på, er det bare å få barken utover det ønskede området. Mengde varierer litt fra type bark, men vi pleier å si minimum 5 cm og at 10 cm er optimalt. Vedlikehold kan gjøres årlig eller annethvert år litt avhengig av hvor mye bark du velger å legge i første omgang. Til skråninger anbefales dekkbark av gran, som er en solid type bark med litt tyngde som ligger godt på underlaget.

Ettersom bark er et naturprodukt brytes det ned til jord i løpet av et par år, så vedlikehold er avgjørende for å opprettholde den fine finishen. Dekkbark av gran og furu har lengst holdbarhet, som kan anbefales til deg som ønsker å gjøre minst mulig etter du først har lagt barken. Vedlikehold av dekkbark vil si at det rakes, luftes og fylles på mer bark for at det skal se like fint ut år etter år. Vedlikehold bør gjøres hver andre eller tredje år, litt avhengig av hvor mye bark du la i første omgang.

Europris - din hagepartner nummer 1

Hos Europris har vi et bredt utvalg i ulike typer bark, og selvsagt både ugressduk og barkduk. Trenger du hjelp eller veiledning for hva du bør gjøre av forberedelser eller hvilken type bark som er best egnet til ditt behov - bistår vi deg gjerne. Godt utvalg til en rimelig pris og ekspertisen du trenger for å skape den hagen du har drømt om.