Hund og aggressivitet

HUNDEN ER AGGRESSIV OVENFOR ANDRE HUNDER

Ofte er uønsket adferd hos hund et resultat av erfaringer. Negative omgivelser, lærdom og erfaring gir utslag i stress, negativ og aggressiv adferd. Husk at hunden din er avhengig av deg for å få et godt liv, og den trenger deg som leder og veileder for å klare seg best mulig. Det er ditt ansvar. Og husk at alle hunder er ulike – også innenfor samme rase.

DERFOR UTAGERER HUNDEN

Det kan være flere grunner til at hunden viser utagerer og aggresjon; smerte i egen kropp p.g.a. nakkeproblemer (nøkking i halsbånd kan gi store muskulære skader), synlige og usynlige skader på kropp eller poter, tannverk eller frykt og usikkerhet. Frykt og usikkerhet overfor andre hunder kan skyldes negative opplevelser som møte med andre sinte hunder og /eller angrep – hunden din vil da naturlig nok bli engstelig. Når hunden bjeffer og knurrer mot andre hunder tolker vi det som aggressivitet, men det den egentlig sier er: «Du er skummel – hold deg unna!».

En hund kan klare å skjule smerte i mange år. Etterhvert som den blir eldre og det vonde vondere vil den kanskje ikke lenger klare å skjule smerten, og uttrykksformen kan bli aggresjon.

IKKE BLI STRESSA!

En hund som utagerer mot andre hunder er slitsomt og kan være ubehagelig, men det er ikke uvanlig og det betyr ikke at hunden din er aggressiv (les: farlig). Ha is i magen.

Hvis du blir stressa allerede før dere er ute av døra, blir lufteturen anspent. Stress og anspenthet hos deg smitter lett over på hunden som selv blir mer anspent og på vakt. Hold deg rolig, og prøv å tenke positivt. Hold frustrasjonen din i sjakk dersom det oppstår en uønsket situasjon. Ikke kjeft, nøkk og dra i båndet – det gir ingen læring, og gjør situasjonen enda verre.

TIPS

Ta tak i problemet med én gang det oppstår. Jo lenger du venter, desto vanskeligere kan det bli å snu trenden. Søk hjelp og råd hos andre erfarne hundeeiere; naboer, venner og bekjente, eller en profesjonell adferdskonsulent. Les deg opp og sjekk nyttige videoer på nettet.

I mellomtiden kan du prøve noen av disse rådene på de neste lufteturene:

  • bruk en behagelig sele som gir frambeina fri bevegelse og ikke gnager
  • leiebånd på 3-5 meter med godt tak
  • godbitveske og rikelig med snadder

1. Unngå problemer
Hold antallet ubehagelige opplevelser og utagering til et minimum – dette bryter vanen hunden får til å stresse og hisse seg opp hver gang den treffer en annen hund. Unngå å stress opp hunden – hunder kan ha forhøyet stressnivå opptil én uke etter ubehagelige opplevelser.

2. Hold nok avstand til andre
- La hunden selv bestemme avstanden til andre hunder. Ikke press den til å gå for nære. Hvor stor avstand den ønsker kan variere – respekter dette.
- Se etter alternative utveier fremfor å konfrontere; finn en stikkvei, kryss veien, gå en omvei, gå i bue og kast godbiter underveis (å gå i bue og snuse i bakken signaliserer fredelige intensjoner) eller snu.

3. Lag en signallyd
Øv inn en signallyd som får hunden til å følge deg hvis dere raskt må endre retning.

4. Veterinærundersøkelse
Har hunden vondt, påvirker det adferden. Det kan være alt fra tannplager til vonde labber eller kløe i pelsen. Ta sjekk eller helseundersøkelse hos veterinær for å fastslå at det ikke ligger noe annet bak den aggressive adferden.

5. Gå i samme retning som
Å gå i samme retning med en annen hund er mye mindre provoserende og føles tryggere enn å møtes front mot front. Det kan være en fin øvelse på å være sosial. Sørg for god avstand i starten og tilpass hvis det fungerer bra.