Dyrk din egen mat — helt enkelt

Finnes det noe mer idyllisk enn å servere mat dyrket i egen hage? Vanskelig er det heller ikke, så lenge du kan det grunnleggende. Sivilagronom Christopher Rodriguez gir deg tipsene for å lykkes med å dyrke din egen mat.

Sett realistiske ambisjoner

Det å dyrke grønnsaker og urter er i utgangspunktet ikke vanskelig, men det krever oppfølging over tid, og mye tålmodighet.

Er du helt ny til dyrking kan du forsøke deg på grønnsaker som er enkle å dyrke, sånt som salat, poteter, gulrøtter, gressløk og squash. Da får du raskt gode resultater og opplever mestringsfølelse.

Etter hvert som du blir mer erfaren kan du prøve deg på løk fra frø, mais og vannmelon.

Se alt av grønnsaksfrø her >>

Forkultivering

Ønsker du å dyrke grønnsaker og urter fra frø, kan du starte dyrkingen innendørs, tidlig på våren. Da kan du starte dyrkingen 1-2 mnd tidligere enn hvis du skal vente på godværet. Selv planter med kort vekstsesong som urter og reddiker kan du forkultivere innendørs. Dette gir en mer forutsigbar og kontrollert spiring. Andre planter som gulrøtter og rødbeter bør sås rett ut. Hvis ikke kan røttene bli misdannet og du risikerer å få veldig rare grønnsaker.

Se alt av frø her >>

Bruk små såpotter eller fiberpotter, helst med drivhuslokk, og fyll 2/3 av potten med jord. Du kan også bruke minidrivhus. Bruk næringsfattig jord som såjord eller torv, og ikke pakk den hardt eller stapp den oppi, røttene trenger luft.

Klikk her for såpotter og fiberpotter >>

Ta en titt på frøpakken for informasjon om frødybde og tetthet. Til salat bruker du eksempelvis ett frø per potte, mens koriander trenger ti frø per potte.

Fukt jorda i pottene, strø over frøene, og strø over jord til slutt.

Dekk pottene med drivhuslokk eller plast (eller bruk minidrivhus), og sett dem et sted med jevn temperatur og lite lys.

For at plantene skal utvikle gode røtter er det viktig å ikke vanne for mye, da blir plantene lange og tynne. Får plantene gode røtter tåler de overgangen til utendørslivet mye bedre.

Etter at frøene har spirt, tar du av lokket, og flytter planten til et sted med mye lys. Etter noen uker er plantene fulle av røtter, og trenger mer plass for å vokse videre. Ikke vent til røttene har grodd seg fast i potten før du potter om. Vær forsiktig når du tar ut plantene. Har du dyrket i plast- eller fiberpotte kan du klemme lett på sidene mens du holder potten på skrå, til planten sklir ut.

Når temperaturen begynner å stabilisere seg utendørs kan du herde plantene ved å sette dem ut på dagtid. Når du er sikker på at nattefrosten er over kan du sette ut plantene også over natten. 

Plant ute

Bruk god, næringsrik jord, som er beregnet for grønnsaker og potter når du skal sette plantene ute. Spiselige planter trenger mye lys, så sett dem et solrikt sted.

Setter du spiselige planter i pallekarmer eller potter får du bedre oversikt. Det gjør det lettere for deg å luke, gjødsle og vanne, sammenlignet med å så i blomsterbed.

Lag et hull som er passe dypt slik at jorda dekker alle røttene, og sørg for god avstand mellom plantene. Legg gjerne en vekstduk eller fiberduk over plantene for å begrense dannelsen av ugress og gi litt ekstra beskyttelse i begynnelsen.

Klikk her for pallekarmer >>

Skal du plante i utepotter er det viktig å sjekke at potten har dreneringshull, hvis ikke kan plantene drukne. På plastpotter uten dreneringshull, kan du enkelt lage dette med en drill.

Legg lekakuler i bunnen av potta, og fyll deretter på med næringsrik jord. Grav et hull som er litt dypere enn plantepotta, og pakk jorden godt rundt planten for å gi god støtte. 

Før vanning er det lurt å stikke fingeren ned i jorda for å kjenne om plantene trenger vann eller om det bare er overflaten som er tørr. Tilfør gjerne ekstra næring til plantene gjennom sesongen, enten med kompost eller gjødsel.

Så vårt utvalg av utepotter her >>