Dyrk din egen mat — helt enkelt

Finnes det noe mer idyllisk enn å severe mat dyrket i egen hage? Vanskelig er det helelr ikke, så lenge du kan det grunnleggende. Sivilagronom Christopher Rodriguez gir deg tipsene for lykkes med å dyrke din egen mat.

Sett realistiske ambisjoner

Det å dyrke grønnsaker og urter er i utgangspunktet ikke vanskelig, men det krever oppfølging over tid, og mye tålmodighet.

Er du helt ny til dyrking kan du støtte deg på ferdig-løsninger, slik at du raskere får resultater og opplever mestringsfølelse.

Vær også litt selektiv med hvilke planter du velger. Salat, poter, gulrøtter, gressløk og squash er lett å få til. Etter hvert som du blir mer erfaren kan du prøve deg på løk, tomater og agurker.

Forkultivering

Vil du dyrke grønnsaker og urter fra frø, starter du dyrkingen inne, tidlig på våren. Da kan du begynne dyrkingen 1-2 mnd tidligere enn hvis du skal vente på godværet i Norge. Selv planter med kort vekstsesong som urter og reddiker kan du forkultivere innendørs. Det gir en mer forutsigbar og kontrollert spiring. Andre planter som gulrøtter og rødbeter bør sås rett ut, hvis ikke kan røttene bli misdannet og gi veldig rare grønnsaker.

Bruk små potter, helst med drivhuslokk, og fyll 2/3 av potten med jord. Bruk næringsfattig jord som såjord eller tov, og ikke pakk den hardt eller stapp den oppi, røttene trenger luft.

Ta en titt på frøpakken for informasjon om frødybde og tetthet. Til salat bruker du eksempelvis ett frø per potte, mens koriander trenger ti frø per potte.

Fukt jorda i pottene, strø over frøene, og strø over jord til slutt.

. Dekk pottene med drivhuslokk eller plast, og sett dem et sted med jevn temperatur og lite lys.

For at plantene skal utvikle gode røtter er det viktig å ikke vanne for mye, da blir plantene lange og tynne. Får plantene gode røtter tåler de overgangen til utendørslivet mye bedre.

Etter at frøene har spirt, tar du av lokket, og flytter planten til et sted med mye lys. Etter noen uker er plantene fulle av røtter, og trenger mer plass for å vokse videre. Ikke vent til røttene har grodd seg fast i potten før du potter om. Vær forsiktig når du tar ut plantene. Har du dyrket i plast eller kartong-potte kan du klemme lett på sidene mens du holder potten på skrå, til planten sklir ut.

Når temperaturen begynner å stabilisere seg utendørs kan du herde plantene ved å sette dem ut på dagtid. Når du er sikker på at nattefrosten er over kan du sette ut plantene også over natten. 

Plant ute

Bruk god, næringsrik jord, som er beregnet på grønnsaker og potter når du skal sette plantene ute. Spiselige planter trenger mye lys, så sett dem et solrikt sted.

Setter du spiselige planter i pallekarm eller potter får du bedre oversikt, og det blir lettere for deg å luke, gjødsle og vanne, sammenlignet med å så i blomsterbed.

Lag et hull som er passe dypt slik at jorda dekker alle røttene, og sørg for god avstand mellom plantene. Legg gjerne en vekstduk eller fiberduk over plantene for å begrense dannelsen av ugress og gi litt ekstra beskyttelse i begynnelsen.   

Bruk god, næringsrik jord, som er beregnet på grønnsaker og potter når du skal sette plantene ute. Spiselige planter trenger mye lys, så sett dem et solrikt sted.

Setter du spiselige planter i pallekarm eller potter får du bedre oversikt, og det blir lettere for deg å luke, gjødsle og vanne, sammenlignet med å så i blomsterbed.

Lag et hull som er passe dypt slik at jorda dekker alle røttene, og sørg for god avstand mellom plantene. Legg gjerne en vekstduk eller fiberduk over plantene for å begrense dannelsen av ugress og gi litt ekstra beskyttelse i begynnelsen.