Publisert: 15. januar 2020 | Oppdatert: 11. juni 2024

Dyrke i pallekarm og plantekasser

Enten du har grønne fingre eller et ønske om å få det, har vi det du trenger for å lykkes. Når snøen smelter og temperaturene stiger, er det både smart og hyggelig med forberedelser til utplanting og eventuelt drivhus. Mange velger å starte sine prosjekter i en pallekarm (også omtalt som plantekasser). Prøv alene eller ta med familien på et lite planteprosjekt, og nyt resultatet i løpet av sommeren og høsten.

Først; forkultivering - innendørs planting

Når våren melder seg i det fjerne, eller allerede har meldt seg - kan du starte med forkultivering, som vil si at du planter frø i såjord innendørs. Små minidrivhus blir ofte benyttet til dette. Europris har et godt utvalg i frø til både blomster, frukt, bær og grønnsaker. Les nøye på frøposene slik at du kan legge en god plan for forkultiveringen, evt. om du planter direkte ut i plantekasser så snart faren for nattefrost er over. Merk deg at om du planter direkte ute, kan sesongen for planten bli noe kortere.

Minidrivhus - følg utviklingen fra uke til uke

Skal du plante mange ulike ting, kan det være fint med et minidrivhus. Husk kanskje å markere hvilke rom som har hvilke frø, slik at du kan plante de tingene som passer sammen ute når den tid kommer. Om frøene dekkes med plast eller lokk eller du har valgt å benytte et vindusdrivhus, får du den såkalte drivhuseffekten, som frø og spirer trives svært godt med. Husk også at det står informasjon på frøposene om hvordan frøene trives best under spiring, sollys, skygge, varmt, kjøling etc. Når spirene får to-tre bladsett er det tid for å potte om slik at spirene får mer rom til å vokse, røttene får rikelig med næring og du får et godt utgangspunkt for å lykkes når du skal plante ute. Og det er snart klart for å flytte dem ut i drivhus eller en pallekarm.

Tid for uteplanting

Når plantene har fått spiret godt og det ikke er nattefrost lenger, kan du plante ute. Har du ingen blomsterbed eller områder som egner seg for planting? Da kan du vurdere plantekasser som kan henges på terrassen eller plantekasser du lager selv med pallekarmer. På den måten kan du plante nesten hva som helst og ha full kontroll på utvikling, vanning og innhøsting når den tid kommer.

Plantekasser i leilighet

Vi tør påstå at du kan dyrke hva som helst i plantekasser. Bor du i leilighet eller ikke har noe særlig hage, kan du sette opp en eller flere plantekasser med pallekarmer. Vi anbefaler at du bruker en pallebase dersom du skal montere plantekasser på balkongen, på den måten kan du lage din egen lille kjøkkenhage uten at det skader underlaget på terrassen eller balkongen.

Dyrk hva som helst i pallekarmer

Plantekasser med pallekarmer er svært enkelt å sette opp. Bruker du to pallekarmer i høyden, og fyller godt med jord, kan du dyrke hva som helst. Ja, du kan faktisk dyrke dine egne grønnsaker i en pallekarm eller to, og få din egen grønnsakshage på verandaen eller direkte i hagen. Dekk innsiden med sort barkduk, så forlenger du levetiden på vekstbenken betydelig. De er laget av tre, så dersom jord, vann og planter kommer i direkte kontakt vil kassene slites ut raskere.

Beskyttelse mot snegler og skadedyr

Lokk: Du kan montere lokk over pallekarmen (drivbenklokk) for å forlenge sesongen og evt beskytte mot skadedyr.

Sneglekant, bærnett og andre midler: Er du plaget med snegler eller andre skadedyr, kan det være lurt med en sneglekant eller et bærnett/hagenett og eventuelt andre midler utenfor kassene for å holde skadedyrene unna (og slike skadedyrsmidler finner du her >>).

Veksthus: Ønsker du et minidrivhus utendørs har vi det vi kaller for veksthus som kan plasseres over plantekassene. Dette beskytter ikke så mye mot snegler, men beskytter bra mot for eksempel fugler og rådyr. Husk at dersom du bruker lokk eller veksthus må du passe godt på at plantene dine får nok vann. Dette gjelder også om plantekassene står under tak og ikke får det som kommer av vann eller fukt fra naturen.

Vanning og vedlikehold

Pass godt på plantene dine. De trenger vann og stell underveis, og litt innsats vil gi deg et godt resultat. Vann når det er tørt, ellers kan plantene drukne. Ved perioder med mye sol og tørke, kan det være lurt å dekke til med plast etter at man har vannet slik at du reduserer fordamping av vannet i jorden. Utstyr til vanning, finner du her >>

Luk bort ugress eller andre uvedkommende vekster, bli kvitt dyr eller insekter som ikke bidrar til vekst eller næring til plantene og bruk eventuelt midler for å holde skadedyrene unna. Les godt på pakning og frøposer hva plantene tåler, og hvor lang tid det må gå fra middelet er brukt til du eventuelt kan spise frukten.

Ha på litt gjødsel når plantene begynner å produsere frukt, og ta bort nye grenskudd på tomatplanter når busken har vokst seg stor. Da vil planten prioritere frukt og ikke videre vekst.

Har du plantet en plante som blir veldig høy eller krever noe og klarte i, bør du ha en plan for dette på et tidlig tidspunkt. 120 cm blomsterstøtter (bambuspinner) eller hønsenetting fungerer fint til dette formålet, men må forankres noe slik at det står støtt og ikke blåser avgårde.

Med Europris vil du lykkes med eget drivhus

Vi har det du trenger fra start til slutt, og hjelper deg gjerne med å bli en ekspert på planting, dyrking, vedlikehold. Europris er din hagepartner nummer en, og hos oss finner du det du trenger til en hyggelig pris. Lykke til! Vi heier på deg!