Gjør barna klare til skolestart

Skolestart er spennende for både skolestartere og veteraner. Det er mye som skal ordnes både praktisk og emosjonelt, noen gleder seg, andre gruer seg. Her er våre beste tips til å lykkes til skolestart.

Skolestartere

Året de fyller 6 år, er barna klare for skolestart. Det er en stor endring fra barnehagen for både barn og voksne. Gjør barna trygge på noen av aktivitetene og oppgavene de kommer til å ha på skolen.

For eksempel øv på bokstaver ved å lese litt sammen eller titte gjennom bøker. Noen enkle matteoppgaver, slik som å telle ting i huset. Å lese, skrive og regne kan være gøy! Det blir enda morsommere å lære på skolen, når det er kjente oppgaver. Da blir barnet tryggere på seg selv, og skolen virker ikke like skummel.

Du kan også få barna til å glede seg til skolen ved å ta de med på en skolestart-handletur. Lag en liste sammen på forhånd, og handle inn det som trengs til skolestart. La barnet finne og velge ut selv det de synes er finest. Da blir det automatisk mer gøy når de tenker på å begynne på skolen.

En fin tilvenning for skolen er å la barnet starte på sfo. De fleste skoler har tilbud om sfo. Slik blir de kjent med de andre elevene, både jevnaldrende og litt eldre. Det blir lettere å få venner, men også å tilvenne seg en ny hverdag. Noen sfo’er åpner gjerne litt tidligere i august, slik kan barna få en tidlig skolestart ved å bli kjent med noen av sine nye klassekamerater.

Du trenger ikke vente til barnet har kommet i skolealder med forberedelsene. Start gjerne så tidlig som mulig, eller når barnet er klart.

Skole-veteraner

Selv om eldre barn allerede vet hva det innebærer å gå på skole, kan det være like nervepirrende å begynne på et nytt trinn.

Overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen, eller fra grunnskolen til videregående kan være like skummel. Selv om mange gleder seg til, og noen ganger teller ned til siste skoledag er det viktig at de er forberedt på at første skoledag kommer like raskt.

Det kan være spennende, men også litt skummelt, å ikke vite hvem du havner i klasse med. Kanskje er det noen elever fra andre skoler i kommunen? Disse elevene er nok like spente på hvordan en skoledag ser ut med den nye klassen.

Som foreldre kan det være lurt å tenke på det psykologiske i likhet med det pedagogiske. Hvordan kan foreldrene hjelpe barna med å være forberedt og trygg på å starte på skolen? Er det psykologisk, kan dere sammen finne ut av hva barnets bekymringer er. Kanskje hjelper det å besøke skolen i løpet av sommerferien, slik at selve bygget og veien dit ikke er like mystisk. Er det pedagogisk kan det hjelpe å se gjennom pensum på forhånd. Finn ut sammen hva barnet synes er vanskelig eller utfordrende, og bli tryggere på faget sammen. Da kan det være lurt å sette av litt ekstra tid i hverdagen også, for å jobbe regelmessig med det vanskelige stoffet. Engasjerer du som forelder deg, vil det lettere engasjere barnet ditt.

Sjekkliste for skolestart

Første skoledag er en stor dag for både barn og foreldre. Det kan være vanskelig å vite hva slags utstyr barnet trenger å ha med seg på skolen. Det kan også være vrient for barn som allerede går på skolen, men som skal begynne i en ny klasse. Sikre en god skolestart og vær forberedt på det meste med en hjelpsom sjekkliste!

- Gympose – Det er fint med en gymbag som skiller skitne og fuktige klær fra resten av skolesakene. Slik unngår du også at en sokk forsvinner i bunnen av barnets ransel i evig tid.

- Matboks og drikkeflaske – En fin matboks med lekne motiver, og kanskje en matchende drikkeflaske, gjør matpausen på skolen ekstra morsom. Det er også flott å ha med seg på tur!

- Pennal – Fyll pennalet med alle slags skrivesaker og nødvendigheter. Start med en blyant, blyantspisser, viskelær, linjal og kanskje noen fargeblyanter. Fyll deretter på etter behov.

- Skift og regntøy – Vær forberedt på alt slags vær med ekstra skift og klær til det meste. Blir barnet litt ekstra møkkete i friminuttet en dag, eller går det hull i kneet på en bukse kan det være greit å ha et ekstra par tilgjengelig. Været kan også skifte raskt, derfor er det fint å ha regntøy og vindjakke hengende klart. Slik kan barnet ditt leke seg og ha det gøy i friminuttene og på tur, uansett vær!

- Bokbind er lurt å ha når barnet begynner å bruke bøker og skrivebøker på skolen. Det gir beskyttelse og bidrar til å bevare bøkene i god stand. En fordel med bokbind av papir er at det gir barnet muligheten til å være kreativ med tekster og fargerike mønstre. 

- Boketiketter hjelper med å holde oversikt over skolestoff og eiendeler. Det kan plasseres på bøker, men også andre ting slik som ryggsekk og innesko. På navnelappene kan du både skrive navnet på barnet, og hvilket fag boken hører til. Slik blir det lettere å holde oversikt over stoffet. I tillegg blir det vanskeligere å blande bøkene sine med andres, slik at de sjelden forsvinner. Du kan også plassere navnelapper på klærne som brukes oftest på skolen. Jakker og regntøy kan lett komme på avveie.

- Tøfler er fint å bruke inne på skolen. Mye lek og moro, men også læring, inne kan føre til hyppig sokkesliting. Med et par innesko på skolen, forhindres månedlig sokke-handling. Om høsten og vinteren er det spesielt deilig for barnet å ha innesko, da ofte leire og snø utenfra blir dratt med inn i gangen. Innesko redder dagen – og ikke minst sokkene!

Du kan også forberede hjemmet for skolestart. Har du plass kan du skaffe en liten skrivepult til barnet ditt, der de kan jobbe med lekser etter skolen. En dedikert plass til skolearbeid gjør det lettere å konsentrere seg. Det hjelper barn å skille lek fra skole når de er hjemme.

En kalender og timeplan på barnerommet eller i et fellesrom, slik at du og barnet sammen kan holde oversikt over dagene. På den måten kan du lettere være forberedt på øving til kommende prøver, eller å pakke ekstra mat og klær til turdager.

Lykke til på første skoledag, og med en ny hverdagsrutine!