Publisert: 15. januar 2020 | Oppdatert: 3. september 2024

Er du glad i kaffe? Da bør du velge sertifisert

Kaffe er den nest mest omsatte råvaren i verden, kun slått av olje. Spesielt produksjonen av kaffe er en belastning for miljøet, men til gjengjeld er kaffebønnen svært sårbar for klimaendringer. Det er derfor i alle kaffeelskeres interesse å velge sertifisert kaffe.

I denne artikkelen får du vite hvordan kaffen påvirkes av klimaendringer, bærekraftstiltak i kaffebransjen og hva du kan bidra med.

Bærekraftig produksjon av kaffe

Den største miljøbelastningen skjer under produksjonen av kaffe. Kaffeplantasjene krever enorme areal, som kan føre til avskoging av tropisk skog, i tillegg kreves det mye vann, som er en knapp ressurs i mange av produksjonslandene. Deretter transporteres bønnene til alle verdens hjørner og bidrar på sin ferd med utslipp av betydelig mengder CO2.

Det blir derfor stadig vanskeligere å produsere nok kaffe til verdens befolkning, samtidig gir klimaendringene dårlige vekstvilkår for kaffeplanten. Produksjonen av Arabica-bønner som står for 98 % av den importerte kaffen til Norge er spesielt utsatt. Ifølge WWFs Living Planet Report 2020 er 60 % av verdens kaffearter utrydningstuet og vi kommer til å miste halvparten av Arabica-bestanden innen 2088.

Det hjelper allikevel ikke å redde kaffeplantene, hvis vi ikke har kaffebønder. Livet som kaffebonde er tøft. Lav profitt, store svingninger i bønnepriser og variasjoner i avlingene over år, gjør at mange unge velger bort yrket til fordel for annet arbeid.

Ettersom det tar en kaffeplante mellom 7 og 10 år før den gir profitt, er langsiktighet og bærekraft absolutte forutsetninger for å sikre et bredt og mangfoldig kaffetilbud også i fremtiden.

Kjøp kaffe med disse sertifiseringene

Heldigvis er det veldig mange i kaffebransjen som jobber dedikert med å gjøre kaffen så bærekraftig som mulig. Kjøper du kaffe med ett eller flere av disse sertifiseringene, kan du være trygg på at kaffens fremtid blir ivaretatt.

Rainforest Alliance

Jobber for å ivareta regnskogen og sikre gode arbeidsvilkår for kaffebønder. De tilbyr også opplæring for bøndene innen bærekraftig kaffeproduksjon.

Les mer om arbeidet deres her.  

Fairtrade

Jobber med selvstendige bønder i kooperativer, og stiller økonomiske, miljømessige og sosiale krav til både produksjon og handel av kaffe.

Les mer om arbeidet deres her.

UTZ

Er en del av Rainforest Alliance og fokuserer på å sikre rettferdig handel. De stiller krav til sosiale forhold, miljø og jordbruks- og bedriftspraksis.

Les mer om arbeidet deres her.

Økologisk

Kaffen er økologisk dyrket, som betyr at syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel ikke benyttes.

Les mer om økologisk mat her. 

Transport og emballasje

Selv om transport og emballasje utgjør en liten del av kaffens miljøavtrykk, gjøres det også tiltak her.

Kaffemerket Löfbergs bruker eksempelvis kun båt og tog for å få kaffebønnene inn i produksjon, og har fokus på optimalisering av pakningene, slik at mest mulig får plass på samme transport.

Löfbergs var også første i Europa til å utvikle aluminiumsfri emballasje, som betyr at du kan kaste posen i plastavfall for gjenvinning.

Unngå svinn og gjenbruk kaffegruten

Utover det å kjøpe sertifisert kaffe, kan du som forbruker bidra til at vi får mest mulig ut av hver bønne. Unngå å trakte mer kaffe enn du trenger, benytt gjerne kapselkaffe om du bare skal drikke en kopp. Overskuddskaffe kan du fryse i bokser for isterninger, og bruke til å holde iskaffen kald på sommeren.

Oppbevar kaffen mørkt og svalt i en lukket boks, slik at bønnene holder på aroma og smak lengst mulig.

Gjenbruk kaffegruten i kjøkkenhagen, i komposten, rundt planter for å holde brunsneglen unna eller som ingrediens i kroppsskrubb.