Male gulvbelegg

Nesten alle gulvbelegg kan males. Med rett gulvmaling og farge kan du forholdsvis både rakst og rimelig forvandle ethvert gulv. Enten gulvet er slitt eller gammelt, treger en oppgradering eller du bare ønsker en ny farge, er ofte et strøk maling en langt enklere løsning enn å skifte ut hele gulvet. Se hvordan du kan gjøre jobben selv, og skaff deg det du trenger til Europriser!

 

HVA SLAGS GULVBELEGG?

Uansett om gulvet du skal male er tregulv, parkett, vinyl, laminat, linoleum eller fliser er fremgangsmåten den samme, men ulike gulvbelegg har ulike forutsetninger for resultatet. Tregulv, parkett og laminat er vanligvis enkle og medgjørlige underlag som egner seg for maling. Fliser og linoleum kan være mer uforutsigbare i heften, men vinyl har flere begrensninger.

Vinyl
Om du kan male vinylen kommer an på hva slags vinyl du har og i hvilket rom vinylen ligger?Myknere i moderne vinylbelegg (boligvinyl) gir dårlig heft som vil få malingen til å sprekke og flasse av. Myknerne i vinylen vil også kunne påvirke herdetiden og gi skjolder. Eldre og hardere typer vinylbelegg er derimot bedre egnet. Forhør deg med malingsprodusenten om du er usikker.

Maling av vinyl i våtrom anbefales ikke.

Vinylgulv som er påført PUR-overflatebeskyttelse går fint å male, men det er da ekstra viktig å rense vinylen grundig, fjerne absolutt all polish og gjerne også mattslipe før man starter.

Linoleum
Som regel er det uproblematisk å male linoleumsbelegg, men det anbefales å gjøre en liten prøve før du starter på hele gulvet. Mal et lite teststrøk på et lite synlig sted og klor litt i det for å sjekke at malingen sitter. Sitter malingen kan du male videre, men vær likevel klar over at malingen kan sprekke.

 

SLIK GJØR DU!

Forarbeid Et grundig forarbeid gir et bedre resultat så vi anbefaler å ikke slurve unna denne delen selv om den kanskje ikke er den morsomste. Når forarbeidet er gjort går resten av jobben som en lek, så det lønner seg å investere litt tid i denne delen.

Rengjør gulvet nøye med en egnet rengjøring som fjerner fett. Bruk et ikke altfor grovt sandpapir til å mattslipe overflaten slik at gulvet gir bedre heft for malingen. En lett slip er i de fleste tilfeller nok. Sørg for at gulvbelegget er helt rent og fritt for såperester, støv og smuss.

Gamle gulv som har sprekker, hakk eller ujevnheter utbedres før malingsstart.

         

Dekk til lister Beskytt lister med maskeringsteip. Vær nøye med teipen slik at den er godt festet og malingen ikke kan krype innunder.

Full rulle på gulvlflaten! Begynn med å male langs listene med en flat pensel. Når du har kantet hele veien, bytter du til rulle. Bruk et forlengerskaft! Resultatet på arbeidet blir bedre og jevnere ved bruk av forlengerskaft, ikke minst kan du jobbe stående slik at du sparer både rygg og knær for belastninger og ugunstige stillinger. La malingen tørke før du maler strøk nummer to. Vanligvis er malingen overmalbar etter 8-10t.

Gi malingen tid til å herde! At malingen er tørr betyr ikke at malingen er herdet og gulvet klart til bruk. Herdetiden er 2-3 uker, og det er under denne perioden malingen utvikler slitestyrke, så det er viktig å respektere herdetiden for å sikre et optimalt resultat. Det betyr ikke at du ikke kan gå på gulvet i mellomtiden – det kan du selvsagt – men bruk sokker, ikke legg for stor belastning på det og ikke vask det. Herdetiden er viktige enten du maler eller lakker.

DETTE TRENGER DU – UTSTYRSLISTE

En god gulvrens
... fjerner ikke bare smuss og skitt, men også fett. Til fjerning av støv etter sliping er mikrofibermopp velegnet.

Slipepapir
… som ikke er for grovt da det kan etterlate riper i gulvbelegget som kan synes igjennom malingen.

Rullebrett
… sørger for en riktigere metning av rullen og bedre utgangspunkt enn om du heller maling utover gulvet.

Rulle
… gir en jevnere og penere fordeling av malingen. Avhengig av underlaget er en rulle med samme luv som til vegg det beste (hvit med grønn tråd) Til mindre rom kan du velge rulle med 18 cm bredde, til rom over 40m2 kan du bruke rulle med 25 cm bredde.

Radiatorpensel
… anbefales til kantmaling (langs lister). Velg en pensel med minst 50 mm bredde.

Forlengerskaft
… sparer rygg og knær, og sørger for at jobben går raskere og at resultatet blir bedre.

Maskeringsteip
… med godt feste. Velg gjerne en med litt god bredde så du kommer litt opp på listen i tilfelle rullen kommer borti listen.

EPOKSYMALING

Epoksymaling er kraftig og ekstra slitesterk gulvmaling som egner seg godt til områder med stor slitasje og belastning. Malingen også ekstremt motstandsdyktig mot søl og flekker, lett å rengjøre og vedlikeholde. I hjemmet er epoksymaling like anvendelig i trappen og entreen som i stuen eller kjøkkenet. Epoksymaling fås i massevis av farger og kan brukes på alle typer gulv og gulvbelegg.

Epoksymaling består av en base og en herder som blandes sammen. Den kjemiske sammensetningen gjør materialet stiv og ekstra sterkt når malingen herder. Epoksymaling er kun til innendørs bruk. Epoksymaling herder raskt – når du har blandet komponentene har du 1,5-2 timer å male på.

Epoksymaling er vannoppløselig og inneholder ingen farlige løsemidler eller avgir farlige damper, men det er viktig å beskytte huden din. Epoksy på huden kan gi allergisk reaksjon. Bruk hansker og briller når du jobber med epoksy.