Hund og bading

HVOR OFTE BØR HUNDEN BADES?

Hunden har fett i pels/huden som fungerer som beskyttelse. Vasker og såper du inn hunden for ofte vil dette fjerne fettet. Du kan gjerne spyle hunden din ca. 1 gang per måned, men du behøver ikke nødvendigvis bruke såpe hver gang. Men bruk skjønn ut ifra hvordan pelsen på din hund er.

START BADING OG STELL TIDLIG

Start gjerne tilvenning med vann tidlig slik at hunden blir vant med vann. Bare litt spyling på labbene kan være nok i begynnelsen. Øvelse gjør mester – for både hund og menneske.

BADETIPS

Hundens størrelse avgjør selvsagt hvor du kan gi den et bad. Badekaret er gjerne det enkleste og mest komfortable, og minst sølete hvis du har en hund med litt størrelse. Har du en liten, eller mindre hund, kan en badebalje eller dusjen være perfekt (selv bruker jeg dusjen til alle mine hunder, uansett størrelse). Vær forberedt på at hunden ikke nødvendigvis elsker å bade, og kan gjøre forsøk på å slippe unna. Er hunden motvillig kan dere trene gjerne på bading/dusjing med masse skryt og godbiter. La gjerne vannet renne uten at hunden blir våt – det gjør også hunden trygg i dusjen.

  1. Børst hunden før du bader den. Det er enklere å fjerne løst hår og floker i tørr enn våt pels. Dessuten får du fjernet løst hår som kan tette sluk. Vær likevel obs på at lang pels kan løsne underveis i badingen. Bortsett fra det praktiske virker dessuten børsting beroligende på hunden.
  2. Ta på et forkle eller noen gamle klær – du vil sannsynligvis bli våt.
  3. Hunder sklir ofte på underlaget når de skal bade/dusje. Bruk gjerne antiskli-matter – de hindrer også deg i å skli hvis du skal løfte hunden inn/ut av badekar
  4. Bruk lunkent og behagelig vann. Hunder er ikke mer glad i isbading enn du er! Men pass på at det heller ikke er for varmt.
  5. Tilpass vannmengden til størrelsen på hunden. Husk at både for dypt vann og lyden av rennende vann kan gi hunden panikk. Noen foretrekker å fylle karet før de putter hunden oppi. Selv tar jeg hunden med inn i dusjen før jeg setter på vannet. Er hunden ukomfortabel og vil ut av dusjen når vannet kommer på, kan du trygge den ved å sette deg på huk sammen med den.
  6. Synes hunden din det er greit kan du bruke dusjhodet til å gjøre den våt, ellers kopp/mugge til å helle vann over den. Vær forberedt på at de kan prøve å riste av seg vannet (ref. gamle klær/forkle).
  7. Bruk hendene til å sjamponere. Masser forsiktig og sørg for at du kommer igjennom pelsen og inn til huden. Unngå sjampo i hundens ører og øyne. Snutepartiet vaskes ved behov med mild klut eller hånden.
  8. Skyll ut sjampoen med lunkent vann. Skyll godt – sjamporester kan føre til tørr hud.
  9. La hunden riste av seg vannet når dere er ferdige. Deretter tørker du med et deilig håndkle. Bruker du føner må du passe på å føne med kald luft eller på en temperatur som ikke brenner hunden – test på hånden din hvor lenge du kan holde den under varmen. Noen hunder liker ikke lyden av føneren. Du kan trene og venen hunden til lyden ved å sette den på innimellom utenom badetid. Ikke føn ører, øyne eller nese – dette er like ubehagelig for hunder som for mennesker.
  10. Belønn hunden med en godbit, og børst deretter over pelsen en siste gang.

Mattilsynet er tilsynsmyndighet for dyrevelferd i Norge, og har utarbeidet et sett med grunnregler for stell og pleie av hunden din. Du kan lese mer på mattilsynet.no under fanen dyr og dyrehold.