Bruk, vask og vedlikehold av gassgrill

En gassgrill er perfekt for deg som ønsker å komme raskt i gang med grillingen! Gassgrillen varmes opp i en fei ved hjelp av gass, samtidig som det er enkelt å justere temperaturen mens du griller. I denne artikkelen får du vite alt du trenger om bruk, vask og vedlikehold av gassgrill.

Kom raskt i gang med grillingen – Slik gjør du

Start alltid med en rengjort gassgrill, og pass på at du har nok gass før du begynner. Det er viktig at gassbeholderen er riktig koblet til grillen, og at gasslangen ikke har sprekker eller skader. Gasslangen er tydelig merket med produksjonsår, og den bør ikke være eldre enn maksimalt 3 år etter produksjonsdato. Dersom du er i tvil om slange, gassregulator eller koblinger er tette, kan du ta såpetesten. Bland såpevann på en sprayflaske og spray såpeløsningen på slange, koblinger og regulator. Dersom det begynner å boble har du en lekkasje som bør utbedres.

Forvarm grillen i 10 – 15 minutter, før du skrur ned til ønsket temperatur og legger på maten. Bruk gjerne en grillmatte for å unngå at fett og matrester fester seg på risten. En grillmatte er enkel å rengjøre, og kan brukes flere ganger!


Ved grilling av større kjøttstykker, bør du alltid bruke et steketermometer når du griller, slik at du kan kontrollere kjernetemperaturen og vite når maten er klar. Mange gassgriller har også innebygd termometer, som gjør det enkelt å følge med på temperaturen når lokket er igjen.

Bruk riktig utstyr for et vellykket resultat

Riktig utstyr er vel så viktig for å sikre et deilig grillmåltid. Hvis du skal grille kjøtt, er det lurt å bruke en klype fremfor gaffel, for å unngå å stikke hull på kjøttet. Kjøp gjerne et grillsett, så er du sikker på at du har alt utstyret du trenger for å lage et deilig grillmåltid!

Dersom det er fisk eller grønnsaker som står på menyen, har vi praktiske grillkurver som kan brukes. Dette gjør at du kan snu fisk uten at den faller fra hverandre, og at grønnsakene ikke faller mellom risten. Ønsker du å briljere som pizzakokk, har vi både pizzastein og pizzaspade som vil gi deg et godt stekeresultat!

Rengjør alltid gassgrillen etter bruk

Jevnlig rengjøring forlenger gassgrillens levetid, og sikrer en god grillopplevelse! Gassgrillen bør rengjøres etter hvert bruk, gjerne rett etter at du er ferdig med å grille. Grillristen bør rengjøres med en grillbørste mens grillen fortsatt er varm. Dette gjør det enklere å fjerne grove mat- og fettrester! Hvis det ligger mye matrester igjen på risten, kan du lukke lokket og sette alle brennere på fullt. Etter ca. fem minutter blir matrestene forkullet, og kan enkelt børstes vekk.


Når grillen har blitt kald, er det viktig å rengjøre fettoppsamleren og smøre grillristen med matolje. Bruk fettoppløsende rengjøringsmiddel, kjøkkensvamp og varmt vann på fettoppsamleren for å fjerne fett og matrester. Smør deretter grillristen med olje for å unngå at den ruster. Bruk gjerne matolje uten smak, som rapsolje eller solsikkeolje. Da unngår du at nye matrester fester seg, samtidig som det ikke tilfører smak på grillmaten!

Utsiden av grillen bør også rengjøres med jevne mellomrom. Bruk en mikrofiberklut og varmt såpevann for å fjerne fett og smuss. Du kan også bruke grillrens.

Vedlikehold

For å beskytte grillen og forlenge levetiden, bør den dekkes til med grilltrekk. Skitt og smuss har lett for å brenne seg fast i emaljen, men med et grilltrekk beskytter du mot støv, pollen, vær og vind. Sørg for at grillen er kald og tørr, før du legger over grilltrekket.

Vinterlagring

Før grillen settes bort for vinteren, bør du rengjøre hele grillen. Start med å skrubbe grillristene og innvendige flater på grillen. Like viktig som grillristen, må du huske å rengjøre brennerne, varmefordelingsplater og fettoppsamleren i bunn. Fett og matrester som blir liggende over tid, vil kunne ødelegge lakk og emalje, og føre til at grillen ruster.

Du trenger ikke å oppbevare gassbeholderen innendørs om vinteren. Hvis du likevel ønsker å sette gassen innendørs, bør den oppbevares i en ventilert utebod eller garasje.

Grill ute året rundt

Gassgrillen kan stå ute hele året så lenge man bruker grilltrekk. Mange avslutter grillsesongen altfor tidlig, og har du ikke prøvd å grille om vinteren før, oppfordrer vi deg til å teste dette! Man kan faktisk grille både ribbe, lammekoteletter, lammebog og viltkjøtt, fisk og skalldyr på grillen. Fisk og sjømat er best i de kalde månedene, og maten blir så mye bedre med en god grillsmak!

Husk at rengjøring er like viktig om vinteren, som om sommeren.