Verdt å vite om miljømerkede barneleker

Barna våre fortjener det beste, men det er ikke alltid lett å vite hva som er det beste. Hva betyr det at et leketøy er miljømerket, og er det forskjell på sertifiseringene? I denne artikkelen lærer du det viktigste om miljømerkede barneleker.

Miljømerkene stiller ulike krav

Det er et hav av ulike sertifiseringsordninger på det norske markedet. En håndfull av disse blir ansett som miljømerker, da de tar for seg produktets påvirkning på miljøet, men disse sertifiseringene er på ingen måte like. Innen barneleker finner du hovedsakelig Svanemerket og CE-merket.

Svanemerket

Svanemerket stiller verdens strengeste krav til utvinning, produksjon, levetid og resirkulering. Produktene blir vurdert etter helhetlige miljøbelastningen gjennom hele produktets livssyklus – fra råvare til avfall. For at et leketøy skal bli svanemerket, må produsenten dokumentere at de oppfyller strenge krav om energibruk under produksjon, at det ikke er brukt farlige kjemikalier, mengden utslipp og avfallshåndtering. Produktene må også være CE-merket.

CE-merket

CE-merket er en europeisk merkeordning der produsenten garanterer for at et produkt oppfyller myndighetenes minstekrav til helse, miljø og sikkerhet. CE-merket settes av produsenten, og myndighetene tar deretter stikkprøver. Det er ingen uavhengig tredjepart som følger opp denne sertifiseringen.

Velg gjerne alternativer til plast

Plast er et fantastisk materiale å lage leker av. Det er slitesterkt, og kan holde seg pent i generasjoner. Men plast er også belastende for miljøet, spesielt som avfall.

Et godt alternativ er leker av bioplast. Bioplast er bærekraftig, og bidrar til å redusere bruken av fossile brennstoff som brukes i produksjon av ordinær plast.

Miljømerket betyr ikke nødvendigvis miljøvennlig

Leketøy går gjennom en lang livssyklus. Først produseres leketøyet av ulike materialer og råvarer på fabrikk, før det transporteres og stilles ut i butikkhyllen. Deretter blir leketøyet kjøpt, og brukt en stund, før det går over til neste fase, som er gjenbruk eller avfall. Gjennom hele livssyklusen belaster produksjonen miljøet på forskjellige måter.

Miljømerkene, da spesielt svanemerket viser hvilke leketøy som helhetlig sett er de beste miljøvalgene, men det betyr ikke at produktet nødvendigvis er miljøvennlig. Det beste for miljøet vil alltid være å kjøpe og produsere mindre.

Ønsker du at barnas lekevaner er mest mulig bærekraftige bør du begrense mengden leker, kjøpe produkter av god kvalitet, som er svanemerket og gi disse videre til andre når barna er ferdig med dem.