Vi er med på det store posekuttet

I Europris jobber vi aktivt med å kutte ned på plastbruken. Fra 1. mai 2024, gir vi 3 kroner til Handelens Miljøfond for hver plastbærepose som selges hos oss. Dette tiltaket er en del av det nasjonale initiativet Det store posekuttet, fra Handelens Miljøfond, som har som mål å redusere forbruket av plastbæreposer fra 132 til 40 poser per innbygger årlig innen 2025.

I 2023 brukte hver kunde hos Europris i gjennomsnitt 4 plastposer årlig, men vårt mål er å redusere dette til kun 1 pose per kunde per år innen 2025. Dette er et av de viktigste tiltakene vi i Europris gjør for å minimere bruken av plast, samtidig som vi hjelper kundene våre med å si nei til unødvendige plastbæreposer i hverdagen.

 

Les mer om hvordan Europris bidrar til å redusere plast her.

Spar penger med handlenett

Vi ønsker at det skal være enkelt og rimelig for alle å redusere plastforbruket. Den beste og mest praktiske måten å gjøre det på, er å velge ombruksalternativer istedenfor plastbæreposer når du frakter varer hjem fra butikken. Handlenett, sekker og vesker er robuste alternativer som kan brukes flere ganger, samtidig som de tåler tyngre varer bedre, i motsetning til plastposer som ofte er til engangsbruk. 


Når du kjøper et handlenett gjør du en engangsinvestering som sørger for at du sparer penger på sikt. I tillegg slipper du skuffer fulle av plastposer. I fjor kastet nordmenn over 100 millioner plastposer hele og rene uten å bruke de til avfall. Når vi velger gjenbrukbare alternativer fremfor plastposer, bidrar vi til å redusere dette tallet. Det er små valg vi kan ta i hverdagen som har stor innvirkning på miljøet vårt. 

Velg avfallsposer på rull

Visste du at det beste du kan bruke i søppelbøtta er avfallsposer på rull? Avfallsposene på rull er 5 kr billigere per pose enn en plastbærepose. De er dessuten tynnere, noe som betyr at du bruker både mindre penger og plast hver gang du kaster søppel. 

Vi har selvfølgelig sjekket at de ikke er for tynne til å tåle søpla di og i en test gjennomført av Handelens Miljøfond sammen med rennovasjonsettaten i Oslo kommune fikk Europris-posen best score av alle poser som deltok, i forhold til slitestyrke og størrelse.   
Mesteparten av plasten i plastposer er laget av fossilt olje, noe som fører til CO2-utslipp ved produksjon og når det brennes. Fordi avfallsposen er tynnere enn plastposen gir den mindre utslipp når restavfallet går til forbrenning. Våre handlenett er laget av resirkulert polyester. Det betyr at etter 7,5 gangers bruk blir de mer miljøvennlige enn en vanlig plastpose. Jo oftere du bruker handlenettet, desto bedre er det! 

Fra 1. mai 2024 gir vi 3 kroner til Handelens Miljøfond for hver plastpose solgt hos oss. Disse pengene går igjen til tiltak som reduserer plast i Norge, men også litt i utlandet. Her kan du lese mer om hvilke tiltak Handelens Miljøfond jobber med for å fjerne plast fra naturen.