Giftig og dødelig sopp – Kjekt å vite!

Soppsanking er en gammel tradisjon som har fått flere og flere entusiaster de siste årene. Det er en hyggelig og sosial aktivitet som er like gøy alene som med vennegjengen eller med familien. Men innimellom gullet gjemmer det seg giftige sopper, og det gjelder å være godt opplest på både sopp og farer. Dette er spesielt viktig om du er i følge med små barn eller hund. Les mer om farlig sopp og finn alt til en trygg sopp-tur hos Europris!

 

SOPPVETTREGEL NR 1 – SPIS ALDRI SOPP DU IKKE ER SIKKER PÅ

Dette er en ufravikelig grunnregel. De giftigste soppene kan gi dødelig utfall selv i bittesmå mengder. Mange sopper likner på hverandre, og kan lett forveksles med hverandre. Dette er den vanligste årsaken til forgiftning. For eksempel har både trakterkantarellen og steinsoppen begge giftige sopper de kan forveksles med i ung alder. Skaff deg derfor god kunnskap om både de giftige artene og forvekslingsartene, og se nøye på hver sopp. Spis aldri hvis du er usikker.

Det finnes totalt 60 sopparter i Norge som regnes som giftige i varierende grad fra begge ender i skalaen, fra lettere mage- tarmbesvær til død. Soppforgiftning er med andre ord ingenting å spøke med. Avhengig av hvilken sopp man har spist kan det ta fra 3 til 5 eller 6 til 24 timer og opp til flere døgn før man merker at man er forgiftet.

 

SOPP-FAMILIER: SKIVER OG RØR

Skivesoppen er den gruppen der vi finner flest giftig og dødelig sopp. Skivesoppen har – som navnet beskriver – skiver på undersiden av hatten. Det er verdt å merke seg at skivene kan være skjult når soppen er ung. Rørsopp er svampeaktig under hatten. I denne gruppen er ingen av soppene veldig giftige, men kan gi oppkast og diaré uten kraftig varmebehandling.

 

ELLEVE GIFTIG OG DØDELIG SOPPER

Hvit og grønn fluesopp – meget giftig

Den hvite fluesoppen er helt hvit, både stilk, skiver, soppkjøtt og hatt. Soppen er vanlig i skogen og kan lett forveksles med andre hvite skivesopper som sjampinjong. Den grønne fluesoppen er sjelden. Den er også helt hvit med unntak av hatten som kan variere fra grønn til brun/gul. Et typisk kjennetegn er en ring som sitter på stilken, men denne kan falle av. De kan også kjennes igjen på en utposing nederst på stilken.

Selv ved bittesmå mengder utløser både hvit og grønn fluesopp cellegifter som kan føre til alvorlig forgiftning med risiko for å utvikle livstruende leverskade i løpet av 2-3 dager. Symptomer på forgiftning kommer gjerne minst 6 timer etter inntak i form av magesmerter, oppkast og en kraftig, vanntynn diaré.

Flatklokkehatt – meget giftig

Flatklokkehatten er en skivesopp med gulbrun hatt og skiver, og en stilk som varierer mellom grå og brun. Soppen er vanlig og vokser oftest i klynger på bark eller stubber. Flatklokkehatten kan ofte forveksles med den spiselige stubbeskjellsoppen både i utseende og måten /området den vokser på. Vær obs!

Flatklokkehatten utløser cellegifter som allerede i veldig små mengder kan føre til alvorlig forgiftning med risiko for utvikling av livstruende leverskade i løpet av 2-3 dager. Symptomene på forgiftning kommer typisk minst 6 timer etter inntak i form av magesmerter, oppkast og en kraftig, vanntynn diaré.

Blek sandmorkel og vanlig sandmorkel – meget giftige

Sandmorkel har form som en morkel med hjerneaktig, foldet hatt. Den er rødbrun i fargen og vokser på jord, bark og sandholdige barskoger og langs skogsveier om våren. Den bleke sandmorkelen er sjeldnere enn den vanlige sandmorkelen, er renere brun eller blekbrun i fargen.

Sandmorkelen utløser cellegifter og er dødelig giftig i rå form. Den har giftstoffer forbundet med økt risiko for kreft og anbefales ikke å spises selv ved riktig forvelling og forbehandling. Små inntak kan gi uvelhet etter 5-8 timer og typiske symptomer er magesmerter, diaré, svimmelhet og dobbeltsyn. Alvorlig forgiftning kan gi skader på røde blodceller, nyrer og lever i løpet av 1-3 døgn.

Butt og spiss giftslørsopp – meget giftige

Den spisse giftslørsoppen er vanlig i skogen og vokser i samme område som trakterkantarellen. Den er derfor lett å få med seg i kurven. Se godt på hver enkelt sopp – får du en giftslørsopp i kurven med matsoppen må alt kastes. Den butte giftslørsoppen er mer sjelden og vokser i løvskog. Spiss og butt giftslørsopp er skivesopp. Av utseende er det den spisse og butte hatten som skiller dem.

Begge variantene av giftslørsoppen utløser cellegifter. Selv inntak av en veldig liten mengde kan gi alvorlig forgiftning med livstruende nyreskade. Utvikling til alvorlig nyresvikt tar 3-10 dager. Symptomene er kvalme, oppkast, magesmerter og generell sykdomsfølelse. Økt eller redusert urimengde kommer først etter minst to dager.

Panterfluesopp – meget giftig

Panterfluesoppen kan forveksles med andre fluesopper. Den har hvite skiver, stilk med ring og brun hatt med hvite prikker (som kan trille av), ikke helt ulik brun fluesopp. Hatten på panterfluesoppen er noe mer buet. Et annet kjennetegn på panterfluesoppen er den oppsvulmede posen nederst på stilken.

Panterfluesoppen inneholder en gift som påvirker nervesystemet. Alvorlig forgiftning er sjelden. Typiske symptomer ved små inntak er forvirring, svimmelhet, muskelrykninger og mage-tarmbesvær og viser seg typisk mellom en halv time og tre timer etter inntak. Inntak av større mengder kan gi symptomer som krever legehjelp og sykehusbehandling.

Vårtrevle – meget giftig

Trevlene er en stor familie skivesopper med varierende farger og størrelser som trives like godt på gressplenen som i skog og kratt. Trevlesoppene inneholder nervegift som påvirker nervesystemet. Forgiftning vises ca 15 minutter opptil to timer etter inntak og gir veldig ubehagelige symptomer som diaré, oppkast, økt svette, økt spyttmengde/sikling og tåreflod. Lavt inntak krever sjelden behandling, mens større inntak kan ha behov for legehjelp. Trevlesoppene gir derimot alvorlig forgiftning hos hund.

Blant trevlesoppene er vårtrevlesoppen den største og også den som kan forårsake alvorlig forgiftning.

Rød og brun fluesopp – giftig

Både rød og brun fluesopp har hvite skiver og stilk med ring. Den røde fluesoppen er lett gjenkjennelig med sin rød-brune, hvitprikkete hatt, og er et vanlig syn i skogen. Vær oppmerksom på at de hvite prikkene kan falle av og soppen dermed forveksles med kremler. Hatten på den brune fluesoppen er mørkere brun i fargen og kan forveksles med røyksopp.

Begge disse fluesoppene er giftige, men ikke dødelige. De inneholder nervegift som påvirker nervesystemet, men alvorlig forgiftning er sjelden. Symptomer ved små inntak kan være forvirring, svimmelhet, muskelrykninger og mage-tarmbesvær. Store mengder kan likevel gi symptomer som krever legehjelp og behandling.

GIFTSTOFFER I SOPPENE

Ulik sopp gir ulike symptomer, fra kvalme, kramper og mage- og tarmbesvær til, i verste fall, død. De farligste giftsoppene gir lang mer alvorlige komplikasjoner på grunn av nerve- og cellegifter soppen utløser som angriper vitale organer.

Cellegiftene amatoksin, gyromitrin og orellanin skader lever, nyrer og hjerte og er dødelig selv i små konsentrasjoner.

Nervegiftene miskarin, muskinol og psilocybin gir brekninger, svimmelhet, kramper og hallusinasjoner.

 

SOPPKONTROLL - DERSOM DU ER USIKKER

Norges sopp- og nyttevekstforbund arrangerer soppkontroll mange steder i Norge om høsten. Der får du hjelp av eksperter til å sortere vekk alt som ikke er matsopp, lære mer om både det som er spiselig og giftig, men aller viktigst er at du kan du reise hjem med en helt trygg soppkurv.

Giftinformasjonen tlf: 22 59 13 00

Ved inntak eller mistanke om inntak av giftig/dødelig sopp må du ringe giftinformasjonen umiddelbart. Giftinformasjonen er døgnåpen og kan ringes uansett tid på døgnet. Du kan også lese mer om giftig sopp på https://helsenorge.no/giftinformajsonen