Hund og julefarer

HUND OG FARENE I JULETIDEN

Julen kan være en skummel tid for hunder: Julemat, sjokolade, rosiner, julebakst, juleblomster og gavebånd er farer du må holde hunden unna. Husk at kjæledyret ditt er nettopp dét; et dyr. Og at den er lykkeligst og tryggest med oppmerksomhet og omsorg.

JULEMAT ER IKKE HUNDEMAT

Mange matvarer som er sunne for oss, er direkte dødelig for hunder. Det er ingen grunn til å synes synd på hunden fordi den ikke kan spise pepperkaker. Hold deg til hundens vanlige diett, og kjøp heller inn godbiter og julesnacks spesielt laget for hund.

PASS PÅ JULERIBBA!

Vanlig julemat er ikke hundemat. Ribbe og pinnekjøtt kan friste både noen og enhver, men sett de utenfor hundens rekkevidde. Salt og fet mat er ingen god diett for hunder. Dessuten kan beinbiter ende i halsen. Regelen er å unngå f-bein: fiske-fugl og fleskebein.

Symptomer ved kvelning:

  • pusteproblemer/kvelningslyder/hoste
  • blek eller blåfarget tunge
  • hunden tar ofte labben opp til munnen
  • gnir ansiktet mot bakken
  • utstående øyne

PASS PÅ JULEBAKSTEN!

Deig som står til heving må settes et sted hunden ikke får tak i den. Gjær virker berusende på hundene, og fortsetter dessuten å ese i hundens mage – noe som kan gi pusteproblemer ettersom en voksende magesekk gir mindre plass til lunger og andre organer. Får hunden i seg store mengder, kan det føre til akutt alkoholforgiftning.

PASS OPP FOR DRUER OG ROSINER

Sunt for oss – farlig for hunden! Druer og rosiner inneholder et giftstoff som kan føre til nyresvikt. Faren for nyresvikt avhenger selvsagt av inntak vs. størrelse på hunden. Hunder kan tåle fem små druer/fem rosiner per kilo kroppsvekt, så en liten hund kan fort bli syk. Pass på!

P.S.

Støvsug godt under det kunstige juletreet! Hundens mage fordøyer ikke granbar.

HOLD DEG TIL DEN VANLIGE DIETTEN

Enten hunden er med på juleferie eller skal passes av noen andre mens du er vekk, er hundefôret viktig. Noen hunder sliter med rutineendringer – stress forbundet med lengsel etter eier og /eller mange og nye mennesker (som det gjerne kan bli i juletiden) kan gi seg utslag i magetrøbbel. Hvis hunden i en stresset situasjon i tillegg spiser «ukjent» mat/fôr, kan kroppen støte maten vekk. Å følge kostholdet hunden er vant til, reduserer sjansen for bløt/hard mage og vektproblemer. Noen hunder har kanskje fått én type fôr/mat hele sitt liv, og da vil også en ny kost kunne gi sensitiv i mage.

JULEPRESANGER OG JULEPYNT

Julepynt og småleker bør holdes unna hunder. De er ikke nødvendigvis i stand til å skille på hva som skal spises og ikke, og ofte havner både legobiter, julepynt og pakkebånd i magen. Tygger hunden i seg gavebånd kan man risikere at tarmene snøres sammen og i verste fall skjæres i stykker.

Hunder synes også det er gøy med juletre, og leker gjerne med julepynten – noe som kan resultere i ødelagt/knust julepynt og julekuler. Unngå å henge pynt på treets nederste greiner, og sørg for at ødelagte julekuler o.l. blir ryddet vekk slik at hunden ikke tygger det i seg eller får skjæresår.

SJOKOLADEFORGIFTNING

Hunder skal ikke ha sjokolade – uansett hvor mye den trygler og ber. Sjokolade inneholder teobromin – et stoff hunder er sensitive for, og inntak av sjokolade kan derfor føre til forgiftning, og – i verste fall død ved for høyt inntak. Hvis du absolutt må gi hunden sjokolade, finnes det en spesiell hundesjokolade med svært lave doser teobromin.

Symptomer på sjokoladeforgiftning (oppstår gjerne 4-24 timer etter inntak):

  • brekninger
  • rastløshet
  • mye sikling
  • koordineringsproblemer
  • muskelsvakhet
  • buksmerter og kramper

Kontakt veterinær/dyreklinikk som har akuttvakt eller giftinformasjonssentralen ved mistanke om sjokoladeforgifting.

Giftinformasjonen tlf: 22 59 13 00

PLANTER OG BLOMSTER

Mange juleplanter er giftige for både hunder og katter. Her ser du en oversikt over de farlige juleplantene og symptomer:

Amaryllis: Hele planten er giftig og kan gi brekningen og diaré.

Julestjerne: Plantesaften gir irritasjon med brekninger og diaré. Symptomene er milde, men kan gi besvær med hevelse og svelgeproblemer.

Julerose: Hele planten er giftig.

Hyasint: Løken er giftig. Gir brekningen og diaré.

Liljekonvall: Hele planten er giftig. Kan føre til brekninger, diaré og hjerteproblemer.

Misteltein: Bladene og bærene kan føre til diaré og brekninger.

Tidløs: Hele planten er giftig. Gir tørste, kraftige brekninger, blodig diaré, sirkulasjons- og pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.

Tulipan: Hele planten er giftig, men ufarlig. Kan føre til brekninger, magesmerter og sikling. Kan gi sirkulasjonsproblemer.

Tarzett: Kan være giftig.

Symptomer på forgiftning:

  • kvalme
  • brekninger
  • diaré
  • sterke magesmerter

Kontakt veterinær/dyreklinikk som har akuttvakt eller giftinformasjonssentralen ved mistanke om forgiftning.

Giftinformasjonen tlf: 22 59 13 00

På nettet finner du masse viktig og nyttig informasjon.

Erfaringsutveksling med andre hundeeiere er også veldig lærerikt.