Male huset: Fremdriftsplan, utstyrsliste og gode tips

Husmaling er aller helst en tomannsjobb. Har du gode venner kan du invitere til dugnad. Jobber man sammen blir arbeidsinnsatsen mindre og mer overkommelig, hyggeligere, og resultatet bedre. Hos Europris finner du mye av utstyret du trenger når du skal male huset – både før, underveis og etter arbeidet.

PLANLEGG MALINGEN!

Å male huset kan virke uoverkommelig, men er du godt forberedt er sjansen større for at det både går bedre og enklere. Sørg for å ha alt du trenger før du begynner og lag deg en gjennomførbar fremdrift. Ta med i beregningen at ikke alt nødvendigvis går som planlagt, og ha gjerne en plan B i ermet.

UTSTYRSLISTE FOR MALING AV HUS:

Tilgang til riktig utstyr er viktig slik at malejobben blir best mulig, uten opphold og dessuten best og enklest mulig for den som skal utføre arbeidet. Utover selve malingen, bør du sørge for å ha basisutstyr klart når du skal i gang med å male huset ditt.

1. Skrape til fjerning av løs maling etc

2. Børste til fjerning av maling uten vedheft, død ved og fiberreisning

3. Ruller til rask og effektiv påføring av toppstrøket. Velg bredde etter kledningen – small rulle til stående kledning, bred rulle som kan vinkles til liggende

4. Pensler sikrer at malingen kommer inn i alle kriker og kroker og under utstikkende fibre samtidig som rullemønster glattes ut. Ha ulike pensler til ulike oppgaver og velg bredde på etterstrykningspensel etter bredde på kledning.

5. Rullebøtte til malerulle

6. Dekkepapir/plast til alt som ikke skal males. Husk også på beplantningen rundt huset!

7. Forlengerskaft er ryggens beste venn i tillegg til enklere og jevnere arbeid. Pass på at du har forlengerskaft til BÅDE rulle OG pensel.

8. Stige

9. Kost og kraftvask til vask av fasade/vegg.

MAL HUSET TRINN FOR TRINN

Resultatet blir aldri bedre enn for- og grunnarbeidet. Du bør derfor ikke jukse eller ta snarveier selv om du blir rastløs og utålmodig. Ta heller en pause. Slurv vil bare gi ringvirkninger på videre arbeid og komme til overflaten etterhvert. Trinnene nedenfor gjelder enten du skal male eller beise.

Trinn 1 – forarbeid

- Skyll fasaden/veggen godt med vann, vask med kraftvask og skyll godt

- La veggen tørke skikkelig

- Skrap bort løs maling, bobler, blærer o.l – bytt ut kledning som er skadet. Slip bort flis og løse trefibre

- Dekk til alt som ikke skal males (også rosebusken!)

NB! Hus er designet for vann som kommer ovenfra, og skal dermed vaskes i samme retning – ovenfra og ned. Vasker/spyler du nedenfra og opp kan det føre til ansamling av vann i veggen og treverket, noe du absolutt ikke ønsker. Bruk stige og kost og vask deg fra toppen og nedover. Bruk hageslange fremfor høytrykkspyler!

Trinn 2 – grunnarbeid

Vær nøye, ikke slurv. God grunning er avgjørende for god heft.

- Grunn alt av bart og ubehandlet treverk og la tørke skikkelig

- Flekkmal der du har grunnet og la tørke

NB! Tips! Bruk bredsparkel på endeveden så du kan komme godt til med penselen uten å søle

Trinn 3 – toppstrøk

Når huset er rent og tørt er det på tide å male. Gå over grunningen og sjekk at alt som skal grunnes er grunnet. Beregn to strøk til toppstrøket.

- Begynn med å male hjørner, rundt vinduer, under takrenner, langs kanter osv (bruk bredsparkel som hjelpemiddel)

- Mal med en godt mettet rulle på de store flatene, det er mest effektivt og gir dessuten jevnere og bedre resultat.

- Etterstryk med pensel/malekost. Dette fordeler malingen godt og jevner ut rullemønsteret. Velg en pensel som er like bred som kledningens bredde.

- Gå over hjørner og kanter. Høvlede detaljer bør ha et ekstra strøk.

- La malingen tørke godt og gå på med nytt strøk.

Tips! Mett endeveden godt. Bruk bredsparkel så du kommer godt til uten å søle.

Tips! Malekost/rulle må pakkes godt inn ved lengre pauser.

DOBBEL MORO PÅ HALV TID

En timeplan gjør det enklere å holde et jevnt tempo og god oversikt, unngå stress, rastløshet og juks med grunnarbeidet. Her er et forslag til en ukesplan du kan justere etter behov.

Mandag: Vaske huset

Tirsdag: Skrape vekk løs maling, bobler, blærer osv.

Onsdag: Dekke til og grunne

Torsdag: Flekkmale grunnede områder, strøk ett

Fredag: Flekkmale grunnede områder, strøk to

Lørdag: Male veggene, første toppstrøk

Søndag: Male veggene, annet toppstrøk

SJEKK VÆRMELDINGEN – FINN DET PERFEKTE MALEVÆRET

Når du skal male er det mer enn pågangsmotet som må til. Vær, vind og temperaturer har også innvirkning på resultatet, så sjekk værmeldingen for den planlagte uken før du setter i gang.

- Den beste temperaturen er rundt 20 grader.

- Mest mulig jevn temperatur og stabilt vær. Unngå for store forskjeller fra dag til dag, men også mellom natt/dag. Unngå sensommer og høst der det kan forekomme nattdugg (nattdugg kan føre til matting og skjolder)

- Mal aldri på varm vegg eller direkte sollys (malingen kan tynnes ut, tørke for raskt, blære o.l.)

VEDLIKEHOLD AV FASADE

Med mindre huset er nytt, ubehandlet, eller du skal skifte farge på det, behøver du ikke nødvendigvis male hele huset samtidig. Tenk på fasaden som fire separate vegger og ta for deg én om gangen – da føles jobben mer overkommelig. Husk også at fasaden kan og bør vedlikeholdes etter behov. Solutsatte vegger males oftere, mens skyggevegger bør vaskes oftere.