Oppskrift på ribbe

For mange er en saftig ribbe med sprø svor helt avgjørende for at julekvelden skal bli perfekt. Det er mye å passe på. Har jeg laget nok? Blir svoren like sprø som i fjor? Hva gjør jeg med restene? Alt dette får du svar på her. Men først deler Frøken Holm sitt tips om langtidssteking av juleribba.

Du trenger

4 kg ribbe m/ rutet svor
4-6 dl vann
2 stk gulrøtter
1 stk løk
  Salt
  Pepper
  Ribbeform
  Aluminiumfolie

Slik gjør du

Tidlig dagen før du skal spise ribba, gnir du den inn med salt og pepper. Pass på at du krydrer like godt på begge sider og godt i mellom rutene i svoren. Legg ribba i ribbeformen og la den så i kjøleskapet i minst 10 timer.

Neste steg er å steke ribba. Beregne minst 10 timer på dette. Personlig lar jeg ribba stå fra ca 22-23 på kvelden og godgjøre seg over natta.

Nå heller du vann i ribbeforma og legger i grovt kuttede gulrøtter og løk. Dekk forma med aluminiumfolie.

Ribba skal først steke på bare 80 C i 8-10 timer.

Så fjerner du aluminiumfolien og steker videre i 2-2,5 timer til.

Dersom mye av vannet i formen fordamper, fyller du på med litt mer vann underveis.

Slik får du sprø svor

Ofte vil ribba få sprø svor av seg selv, men når den ikke gjør det er det enkelt å få den sprø likevel, så lenge du følger nøye med: Flytt ribba høyere opp i ovnen og øk temperaturen til 250 grader. Du kan eventuelt sette på grillelementet. NB. Nå er ikke tiden til å gå ut av kjøkkenet og klemme på pakkene under treet. Dette går fort! Hold øye på svoren når den ”popper” og ta den ut med en gang den er klar. Blir den stående for lenge vil svoren bli brent og ødelagt.

P.S. Noen ganger vil en del av ribba ha fått sprø svor men den andre delen trenger litt hjelp. Da bør du dekke den svoren som er klar med aluminiumfolie slik at denne ikke blir brent.

Før servering

La ribba hvile på benken i 15-20 minutter. Da får kjøttkraften satt seg før du skjærer den opp og blir ribba blir saftigere.

Tilbehøret

Ribbe serveres ofte med surkål eller rødkål og kokte poteter og stekesjy (eller en saus laget på denne). Annet godt tilbehør er rørte tyttebær og svisker og eplebiter som du legger inn i langpannen på slutten av steketiden. Mange liker å servere ribbe sammen med medisterkaker og julepølse.

Sjy eller saus?

Mange foretrekker å koke ut sjyen fra langpanna, sile den og bruke den som den er. Andre lager en god saus på sjyen. Har du ca. ½ liter sjy smelter du først 2 spiseskjeer smør i en kjele til det blir brunt. Så senker du varmen og rører inn 2 spiseskjeer hvetemel. Rør godt så du unngår klumper og la det bli nøttebrunt før du sper med varm kraft. Rør godt hele tiden. Til sist lar du sausen småkoke i ca. ti minutter og smaker den til med litt salt og pepper.

Rester?

Ikke kast ribba som blir igjen, du kan lage mye godt av restene. Du kan for eksempel smøre noen lefser med dijonsennep, fylle dem med ribbe og grovhakket sylteagurk og krydre litt med salt og pepper. Eller du kan lage en wok sammen med de grønnsakene du har får hånden. Ribbe kan fort bli litt tørt hvis det stekes for hardt, men vender du ribbebitene godt i hoisinsaus før stekingen får du en saftig wok med asiatisk vri. Dryss gjerne litt koriander på toppen.