På sopptur med Europris

Å plukke sopp er som å gå på skattejakt, og en kjempefin tur og aktivitet for vennegjengen, familien eller om man bare trives i skog og mark. I sensommeren og helt frem til frosten kommer finner du sopp nesten overalt. Alt som trengs er en kurv og en kniv, og gjerne en soppbok du kan slå opp i om du kommer over sopper du er usikker på. Ofte vokser gode matsopper side om side med giftige arter. Se vårt utvalg av utstyr og ha en god sopptur med Europris!

SOPPSESONG - AUGUST, SEPTEMBER OG TIDLIG OKTOBER

September er høysesong for sanking, men soppsesongen strekker seg fra august og helt frem til oktober. Så lenge været er fuktig trives og vokser soppen overalt og over hele landet i denne perioden. Det finnes mellom 50-75 gode matsopper i Norge, men mange har dobbeltgjengere som kan lure selv de mest erfarne soppsankerne. Ta med deg en oppdatert soppbok og ta med deg noen grunnleggende sopptips.

SOPPTIPS: NOEN GODE RÅD PÅ VEIEN

  • Ikke plukk, og aldri spis, sopp du er usikker på
  • Bli kjent med tre, fire gode sorter og hold deg til dem
  • Lær deg de giftigste soppene
  • Ikke bruk plastpose, da får ikke soppen oksygen. Du bør plukke i papirpose eller aller helst kurv.
  • Hold soppen adskilt. Én giftig sopp i kurven kan ødelegge alle og du risikerer å måtte kaste alt Skaff deg en kurv med flere rom. Alternativt kan du putte sikker sopp i kurv og usikker sopp i papirpose.
  • Plukk kun sopp som er ung og frisk
  • Skjær igjennom soppen for å sikre at den ikke er full av mark
  • Grovrens soppene for jord og rusk underveis og skjære bort småskader. Finrens hjemme.
  • Sopp skal ikke vaskes, da trekker den til seg vann. Til nød du skylle raskt i kaldt vann.
  • Sopp skal ikke spises rå, skjær i biter eller skiver og stek eller kok før inntak.

OPPBEVARING OG BRUKSOMRÅDER

Sopp er et smakfullt, spennende og sunt tilbehør til nærmest all slags mat, eller som tilsetning i sauser, supper og gryter. Du kan bruke sopp til alt, og skogen er full av det. Smørstekt, sprøstekt kantarell er i seg selv en liten delikatesse på brødskiva, og steinsopp stekt som en biff i tykke skiver med karamellisert løk og en klatt urtesmør på toppen er himmelsk. Sopp kan tørkes, syltes, fryses og hermetiseres. En del matsopp må forvelles før oppbevaring eller tilbereding, hvilke kan du sjekke nærmere i en soppbok. Både kantarell, traktkantarell og steinsopp egner seg ypperlig til tørking. Tørket sopp kan bevare smak, mineraler og næringsstoffer over lang tid.

SOPPKONTROLLER - FOR SIKKERHETS SKYLD

Mange steder i Norge arrangerer Norges sopp- og nyttevekstforbund soppkontroller der du kan få hjelp av eksperter til å sortere vekk alt du ikke kan spise, gir svar på ting du kanskje lurer på om sopp, samt gir generelle tips og råd. Å få hjelp til å skille matsopp fra ikke-spiselig sopp er en tjeneste som er smart å benytte seg av enten du er ekspert- eller amatørsanker.

Giftinformasjonen tlf: 22 59 13 00

Ring giftinformasjonen ved mistanke om inntak av giftig sopp. Du kan ringe når som helst på døgnet og har kontakt med fagfolk som raskt kan hjelpe. Det kan være lurt å ha bilder av soppen du plukker, spare på sopprester og notere seg hvor soppen er plukket/voksested for raskest mulig identifisering.