Velkommen til Uteskolen med Christopher Rodriguez

Vi kaller oss ikke Hagemesteren bare fordi vi har alt du trenger for å få hagen i orden. Vi har kunnskapen også. I løpet av våren følger vi derfor Uteskolen med Christopher Rodriguez. I en serie filmer vil Christopher gi deg tips og råd om hvordan du lykkes med plen, planting, såing, beskjæring og mye mer.

Christopher, som er utdannet sivilagronom, er glad i alt som gror, med en spesiell forkjærlighet for å dyrke frem spiselige vekster, frukt og grønnsaker.

Vårklar hage

Våren er en fin tid å få hagen på stell. Det bør være plussgrader og noen inngrep krever tørt vær, men ellers er det bare å sette i gang. Da får du mer tid til å kose deg i hagen utover våren og sommeren. I denne filmen viser Christopher hvordan du gjør plenen klar for en ny sesong med raking, lufting, kalking, gjødsling og vanning. Han forklarer deg også hvorfor det lønner seg å ta et krafttak med ugresset tidlig i sesongen, hva du bør tenke på når du beskjærer planter, busker og trær på våren og hvordan du planter ut nye vekster.

Tidlig planting inne

Den norske sommeren er litt for kort for mye av det vi ønsker å dyrke ute. Da må vi tyvstarte inne. Du kommer langt med noen frø, litt jord og en spirekasse. I denne filmen viser Christopher hvordan du sår planter som har lang grotid inne, hvordan du potter om når frøene spirer, får blader og trenger lys og når det er på tide å plante dem ut i hagen.

Så og plante ute

Når nattefrosten gir seg er det på tide å plante ut. Da får du mest mulig ut av den korte vekstsesongen vi har her nord. Vil du lære hvordan du planter stiklinger og frø ute, enten det er i bed, utepotter eller pallekarmer? I denne episoden gir Christopher tips og råd om hvordan du lykkes med plantene dine. Uansett hva og hvor du dyrker er grunnprinsippene de samme: planter trenger nok lys, næring og vann. Men hvor mye er nok? Alt dette og mer om hvor tett og dypt du bør sette planter, stiklinger og frø lærer du her. Christopher gir deg også et godt tips om hvordan en tett potte får nødvendig drenering.

Hagens grunnutrustning

En velstelt hage er en fryd selv om alt hagearbeid kanskje ikke er like gøy. Men med gode og riktige redskaper blir jobben enklere og resultatet bedre. At godt verktøy er halve jobben gjelder også hageredskaper. Men hvor mange trenger du egentlig? I denne filmen viser og forklarer Christopher hva en hageeier vanskelig kan klare seg uten for å vedlikeholde plen, busker, planter og trær.

Grønn og frisk plen

Visste du at gressplenen kan være noe av det vanskeligste å få til i en hage? Umulig er det heldigvis langt fra ikke. Vil du lære hvordan du får en plen som er både frisk og grønn? I denne episoden forklarer Christopher hvorfor en sunn plen trenger nok lys, luft, næring og vann for å trives optimalt. Lysforholdene får du kanskje ikke gjort så mye med, med mindre naboen synes det er greit å ta det store treet. Men resten er enkelt å få kontroll på. Han gir deg også tips om hvordan du unngår ugress i plenen.

Fjern ugress uten gift

En hage fri for ugress er nesten ikke til å unngå. Men heldigvis finnes det måter å bli kvitt det på, også uten bruk av gift. For selv om kjemisk fjerning av ugress er svært effektivt, kan kjemikalene også påvirke andre vekster og dyr i hagen din, og ikke minst din egen helse. I denne episoden viser Christopher sine beste metoder for effektiv og skånsom fjerning av ugress. Visste du forresten at eddik er overraskende effektivt mot ugress?

Skadedyr: brunsnegler

Ingen liker ubudne gjester i hagen, særlig ikke hvis de er brunsnegler. Fordi norske hager byr på optimale forhold for disse ekle sneglene, må man gjøre en innsats, helst samtidig med naboene sine, for å bli kvitt dem. Men det lar seg gjøre. I denne episoden viser Christopher en enkel, effektiv og giftfri metode for å bli kvitt brunsnegler – helt uten nærkontakt.

Vinterklar hage

Å gjøre hagen klar for vinteren sparer deg for masse jobb når våren kommer. Som en ekstra bonus får du en hage som er penere å se på mens du venter på lysere tider. Mye beskjæring kan og bør gjøres nå, så lenge været er tørt nok. Og selv om plenen er i ferd med å gå i dvale, bør den klippes og rakes fri for løv og nedfallsfrukt. Da vil du unngå mose og smågnagere, og den vil mye raskere se bra ut til våren. Det kan også lønne seg å ta et oppgjør med ugresset nå, det må tas til våren uansett.