Hva er forskjellen på et dyrt og billig tre?

Kvalitetstegn du bør se etter

Markedet er en skog av kunstige juletrær, i alle kvaliteter og prisklasser. Prisforskjellene er som regel godt begrunnet, men det er ikke alltid det dyreste treet på markedet som er det beste for ditt behov.

Her har vi samlet kvalitetstegnene du bør se etter, slik at du kan være trygg på at du får det du betaler for.

Høyde, bredde og antall grener

Store, grenrike trær kan være en god investering, og de mindre variantene er ofte budsjettvennlige. Det betyr likevel ikke at de mindre trærne har dårligere kvalitet, så ikke se deg blind på det. Finn heller det treet du synes passer best hjemme i stua di.

Les også interiørstylistens tips til hvordan du finner et juletre som passer ditt hjem best.

Klipte eller støpte grener

Ta en titt på grenene til treet. Er tuppene klipt rett av eller har de en naturtro barnålsform? På de rimeligste trærne er plasten ofte klipt, og grenene har en ensfarget grønnfarge.

På dyrere trær bør grenene være formstøpt og malt i ulike nyanser. Det gir et mer naturtro utseende.

Du finner også trær med en kombinasjon av støpte og klipte grener, noe som skaper et fyldig og variert uttrykk.

Klipte grener innerst ved stammen stikker mindre enn støpte grener, noe som gjør treet enklere å pynte.

Det er også variasjon i hvor brede grenene er. Hvis treet er modellert etter edelgran bør grenene være større enn på trær som etterligner vanlig gran.

På pakningen vil du finne begrepet «tips» eller "informasjon". Det gir deg informasjon om antall barnåler på treet. Flere nåler betyr som regel et dyrere tre, men vær oppmerksom på at de mest naturtro trærne ofte har færre tips, uten at det nødvendigvis indikerer dårligere kvalitet.

 

Lys på treet

Du kan få kunstige juletrær både med og uten lys. Trær med juletrelys gjør juleforberedelsene enklere, ettersom du slipper den årlige vikle-lys-dansen rundt treet. Naturlig nok koster de også litt mer. Være samtidig oppmerksom på at det er vanskelig å bytte ut lysene hvis de slutter å virke. Velg derfor et tre med kvalitetslys i LED.

 

Antall pærer i forhold til størrelsen på treet

Glød

Her går det mest på hva du foretrekker og synes passer inn i huset ditt. Du får lys i varmhvitt og farger. Varmhvite lys er koselige, mens fargede lys er mer festlige. Det viktigste er å finne den stilen du liker.

Hvordan er lysene festet?

Legg merke til hvordan lysene er festet på grenene. Hvor godt synes de på treet?
De beste trærne har gjerne lys på undersiden av grenene, og ledningen går langs grenen istedenfor på tvers.

Det er annerledes enn når du har et ekte juletre som du surrer lyslenken rundt, men til gjengjeld blir ledningen nærmest usynlig på juletreet.

Ledningen bør også legges langs trestammen.

Funksjoner og innstillinger

En dimmer er gull verdt, spesielt hvis du ønsker å ha treet fremme gjennom hele desember.

Da kan du enkelt tone ned belysningen mens familien spiser middag, og justere opp igjen når dere skal pakke opp julegavene. Lys med blinkefunksjon er ekstra stas for barna!

Vårt eksklusive Geilo juletre kommer for eksempel med dimmer.

Tretype og naturtrohet

Trærne kommer i ulike former. Noen er modellert etter norsk gran, mens andre er som tatt ut av en amerikansk julefilm.

De nordiske, naturtro variantene er sjarmerende med større rom mellom grenene og en ujevn fasong.

Eksempler på dette er: Geilo, Gaustablikk, Hafjell og Trysil.

Trær basert på den amerikanske stilen har en symentrisk kjegleform og grenene sitter tett.

Billigere trær er ofte mindre naturtro, men du finner de ulike stilene i alle prisklasser. Tenk derfor over hvilket uttrykk du vil skape hjemme.

Les også interiørstylistens tips for å skape drømmejuletreet ditt, fra tre til pynt.

Eksempler på dette er: Hemsedal, Voss, Drangedal og Geilo.

Montering og lagring av treet

Alle kunstige juletrær kommer flatpakket. Når juletreet ditt er montert bør du ta deg god tid til dandering av grene, slik at det kunstige juletreet ditt blir ekstra flott å se på.

Generelt bør du beregne 15 minutter til å sette opp treet, og 45 minutter til dandering av grenene.

Ofte er hovedforskjellen mellom juletrær fra forskjellige butikkjeder at du enten må montere en og en gren på stammen, eller at grenene er fastmontert og faller automatisk på plass når du setter det opp.

Se etter trær med myke, klipte grener innerst for å unngå å skrape opp hendene når du skal inn å justere grenene. Alle våre trær har fastmonterte grener. Andre monteringsforskjeller er basert på hvor stort treet er, og hvor mange grener det har.

Når julen er over og det er tid for å pakke ned juletreet, anbefaler vi at du investerer i en juletrebag. Dette er ikke bare praktisk for lagring, men det beskytter også treet ditt mot støv og skader. Legg treet forsiktig ned i bagen, og sørg for at greinene ikke blir klemt eller bøyd. På denne måten holder treet seg like fint år etter år.

Les også vår juletreguide her.