Hva er forskjellen på et dyrt og billig tre?

Kvalitetstegn du bør se etter

Markedet er en skog av kunstige juletrær, i alle kvaliteter og prisklasser. Prisforskjellene er som regel godt begrunnet, men det er ikke alltid det dyreste treet på markedet som er det beste for ditt behov.

I denne artikkelen har vi samlet kvalitetstegnene du bør se etter, slik at du kan være trygg på at du får det du betaler for.

Høyde, bredde og antall grener

Store, grenrike trær koster ofte mer enn små, tynne trær. Men det betyr ikke nødvendigvis at de små trærne er av dårligere kvalitet, så ikke se deg blind på det. Se heller på hva du synes passer best i ditt hjem.


Les også interiørstylistens tips til hvordan du finner et juletre som passer ditt hjem best.

Klipte eller støpte grener

Ta en titt på grenene til treet. Er tuppene klipt rett av eller har de en naturtro barnålsform? På de billigste trærne er plasten klipt, og grenene har en ensfarget grønnfarge.
På dyrere trær bør grenene være støpt i form og malt i ulike nyanser, for et mer naturtro utseende.

Du får også trær med en kombinasjon av støpte og klipte grener. Det gir et fyldig tre med variasjon i grenene.

Klipte grener innerst ved stammen, gjør treet litt enklere å pynte, da disse stikker mindre enn støpte grener.

Det er også variasjon i hvor brede grenene er. Hvis treet er modellert etter edelgran skal grenene være større enn trær som skal ligne vanlig gran.

På pakningen vil du komme over begrepet «tips». Det informerer om hvor mange barnåler det er på treet. Flere nåler betyr ofte dyrere trær, men merk at de naturtro trærne har færre tips enn de fyldige, uten at dette betyr at de er av dårligere kvalitet.

Lys på treet

Du kan få kunstige trær både med og uten lys. Trær med juletrelys er enklere å håndtere, da du slipper å vikle lysene rundt treet selv, og de har naturlig nok også et høyere prispunkt. Men det er også vanskeligere å bytte ut lysene dersom de skulle slutte å virke. Velg derfor et tre med kvalitetslys i LED.

Antall pærer i forhold til størrelsen på treet

Glød

Her går det mest på hva du foretrekker og synes passer inn i huset ditt. Du får lys i varmhvit og farger. Du kan lese mer om fargetemperaturene her.

Hvordan er lysene festet?

Legg merke til hvordan lysene er festet på grenene. Hvor godt synes de på treet?
De beste trærne har lys på undersiden av grenene, og ledningen går langs grenen istedenfor på tvers. Dette er annerledes enn når du har et ekte juletre og surrer lyslenke rundt hele treet, men til gjengjeld blir ledningene tilnærmet usynlige på treet.

Ledningen bør i tillegg være godt skjult langs stammen av treet.

Funksjoner og innstillinger

En dimmer er gull verdt, spesielt hvis du ønsker å ha treet fremme hele desember. Da kan du enkelt tone ned treets uttrykk mens familien spiser middag, og justere opp når dere samles rundt pakkene. Innstillinger for blinking er ekstra stas for barna. Vårt eksklusive Geilo juletre har dimmer.

Tretype og naturtrohet

Trærne har forskjellig utforming. Noen er modellert etter norsk gran, andre er som tatt ut av en amerikansk julefilm.

De nordiske, naturtro-modellene er mindre «perfekte» med større rom mellom grenene og en litt ujevn fasong.

Eksempler på dette er: Geilo, Gaustablikk, Hafjell og Trysil.

Trær basert på den amerikanske disney-stilen har en symentrisk kjegleform og grenene sitter tett.

Billigere trær er ofte mindre naturtro, men du finner de ulike stilene i flere prisklasser. Da bør du tenke på hvilket uttrykk du vil skape hjemme.

Les også interiørstylistens tips til hvordan du skaper drømmetreet ditt, fra tre til pynt.

Eksempler på dette er: Hemsedal, Voss, Drangedal og Geilo.

Montering og lagring av treet

Alle kunstige juletrær kommer flatpakket, og jo mer tid du bruker på å dandere og fikse på grenene, jo flottere kunstig juletre får du. 


Hovedforskjellen mellom juletrær fra ulike butikk-kjeder, er om du er nødt til å montere grenene på stammen eller om grenene faller på plass når du setter det opp. Se også etter trær med myke, klipte grener innerst, slik at du ikke skraper deg på hendene når du skal inn å justere.

Alle våre trær har fastmonterte grener. Øvrige monteringsforskjeller er basert på hvor stort treet er, og hvor mange greiner det har.

Generelt bør du beregne 15 minutter til å sette opp treet, og 45 minutter til dandering av grenene.

Les også vår juletreguide her.