Publisert: 15. januar 2020 | Oppdatert: 11. juni 2024

Male veggen

Enten du skal male på veggen (ikke fanden, altså) fordi du må eller fordi du ønsker fornyelse eller fornøyelse, trenger du ikke bare maling. Du trenger gode tips også. Og litt malingsutstyr.

UTSTYR

Ja, hva trenger du? Du trenger en vegg (så klart!), maling, koster og ruller (et forlengerskaft kan være lurt), maskeringstape og dekkpapp. Skal du dekke møbler er det enklere med dekkplast. I tillegg kan det være lurt å ha litt grønnsåpe til å vaske koster og ruller, og kanskje en arbeidslampe hvis du maler om kvelden. Og noen søppelsekker når du skal rydde.

VELG RIKTIG PENSLER!

Det finnes mange ulike pensler, men hvilke trenger DU? Når du maler veggen kommer du langt med en malerulle. Men denne kommer ikke til over alt.

Under finner du en enkel oversikt over hvilke pensler du bør bruke til hva. Bli en penselekspert og sett i gang.

Flate pensler er fin til flate flater (veggen er jo flat!). Jo større flate dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes for å glatte ut strukturer fra påføring med rull.

Runde pensler er spesielt god egnet til profilert treverk og skarpe kanter. Hulrommet i midten fungerer som et reservoar, og gjør at du kan male lenger uten å dyppe.

Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste. Bruk den brede siden på store flater, og den smale på trangere steder.

Skrå pensler lar deg male tett opp mot hjørner og vinkler. Når du ikke behøver å endre håndens vinkel, bevares retningen på penselstrøkene. Fin til avgrensede flater og detaljer.

 

FORARBEID

Her slurves det mye (men ikke du!). Veggen du skal male må være ren og tørr. Da sitter malingen som et skudd og ser pen ut. Ta en mikrofiberklut og vask veggen med litt salmiakk i vannet så blir skitten borte vekk en blunk.

For ikke å søle maling på lister og karmer bruker du maskeringstape. For ikke å søle på gulvet legger du ut dekkpapp eller malerfilt.

Har du spikerhull eller andre småskader i veggen bør du fram med sparkelbøtta og sparkle og pusse disse så den nye veggen blir ekstra fin.

MALEJOBBEN

Rør godt om i malingspannet med en rørepinne. Så er det bare å rulle i vei! Til alle store flater bruker du rulle, det går mye raskere. Vær generøs med malingen. Rullen skal mettes godt, men ikke så mye at den drypper, og dyppes ofte. Forsøk å bruke samme trykk på rullen hele tiden. Ikke press den hardt mot veggen. Det betyr nok at du har for lite maling på, jobben blir tyngre og det lager skjolder. Typisk tap-tap situasjon.

Fordi veggene ofte suger litt ujevnt bør du beregne minst to strøk.

Godt råd: Du bør rulle mest mulig i samme retning. Du kan godt male litt på kryss og tvers på første strøk for å mette veggen. Det er uproblematisk så lenge du passer på å rulle jevnt og samme vei på det siste strøk.

Forlengerskaftet gir deg bedre arbeidsstilling, bedre teknikk og vips, et jevnere resultat. Når du maler litt i avstand til veggen er det også lettere å undersøke resultatet underveis. (Er jeg fornøyd? Ja, jeg ruller videre!)

Tips om kriker og kroker: Her kommer ikke alltid du og rullen til. Bruk pensel. Start i hjørner, kroker og langs lister, ca. 0,5-1 meter unna kroken/listen og mal deg innover. Da unngår du opphoping av maling på disse stedene.

Ferdig med et strøk? Pakk maleverktøyet godt inn i en lufttett pose, så holder de seg godt til neste strøk.

 

RENGJØRE KOSTER

Er det lenge til neste strøk (mer enn noen timer?) Da bør du stryke av så mye maling du kan og sette kostene i vann (gjerne med litt grønnsåpe). Rullene kan gnis godt med grønnsåpe og skylles med rennene vann. Gjenta om nødvendig og når de er rene kan de tørkes.

Når du er ferdig er det ingen grunn til å kaste kostene. La dem stå i grønnsåpe, gjerne over natten, og skyll grundig. Kostene kan bli helt rene og kan brukes neste gang.

PS: Den beste måten å tørke dem på er å henge dem på en snor. Da blir alle vannrester borte, og de beholder sin fine fasong til neste gangen.

Alt av utstyr og maling her >>