Forskjell på varmhvit, varmglød og multi

Hva slags lys vi velger er avgjørende for både velvære og av praktiske årsaker. Et arbeidslys eller leselys er gjerne skarpere og sterkere enn stemningslys i stue eller på soverom. Hva slags lys du velger avgjøres med andre ord ut i fra hvilken jobb lyset skal gjøre.

For å finne rett belysning ser man på fargetemperaturen/lystemperaturen, det er den som avgjør selve fargen. Den tekniske betegnelsen som brukes for å definere fargetemperatur er Kelvin (K). På en skala som går fra 1000 til 10 000, forteller Kelvin oss om det er et varmt lys eller et kaldt lys.

Hos Europris deler vi fargetemperaturen inn i tre hovedgrupper: Varmhvit, Varmglød og Multi (innenfor disse varierer selvsagt fargenyansen med temperaturen så husk å sjekke Kelvin og ikke bare fargebetegnelsen når du skal gå til innkjøp av lys). Desto lavere Kelvin, desto varmere lys , og desto høyere Kelvin, desto kaldere lys.

Varmhvit

Det varmhvite lyset ligger lavt på Kelvin-skalaen og gir et behagelig og gulaktig lys, litt som det vi er kjent med fra glødepæren. Lyset egner seg godt som stemningsbelysning i alle rom der du ønsker en rolig og hjemmekoselig atmosfære. Varmhvit lys er også fint til all julebelysning som nettopp skal skape en varm og lun følelse.

Varmglød

Lys med varmglød ligger enda et hakk lavere på Kelvin-skalaen enn det varmhvite. Det avgir en noe rødligere farge som vi kan sammenlikne med den lune varmefølelsen fra et stearinlys. Desto varmere lysfargen er, desto mer beroligende effekt har lyset. Varmglød avgir derfor en enda mer døsig og varm følelse.

Multi

Hvem sier at julelyse må være hvite? Med morsomme og fargeglade lyskuler setter du et lystig preg på høytiden, både innendørs og utendørs. Kulene har et varmhvit lys som sørger for at fargene ikke skriker, men får en rolig og behagelig farge. Følelsen det varmhvite lyset gir, egner seg godt til utendørs bruk.

En fargetemperatur på 2600-3000 Kelvin beskrives som varmhvit og ha et behagelig, gulaktig lys som vi er kjent med fra de gamle glødepærene (til sammenlikning er flammen fra et stearinlys rundt 2000 Kelvin). Når temperaturen kryper over 3000 Kelvin vil fargen stadig bli kaldere og gi et stadig skarpere lys beskrevet som hvit til kaldhvit (halogenpæren beveger seg i området 3000 Kelvin), og fra omkring 5600 Kelvin får du et blåhvitt lys som kan virke blendende.

Du har kanskje erfart at fargen på lyset endres noe når du dimmer lyset. Dette er fordi temperaturen i pæren endres og dermed også fargen.

Her kan du se hva kelvin (k) tilsvarer i andre lyskilder

1850/2000 K – stearinlys
2800 K – glødepære
3000 K – halogenpære
5500 K – blitz
5500 – 6000K – sollys
6500 K – lys på overskyet dag

Anbefalte fargetemperaturer/lysfarger

2700 K – varmt lys, fint stemningslys til stue og soverom.

3000 K – medium varmt, godt på kjøkken/gang.

4000-6000 K – godt arbeids- og leselys (arbeidslys kjøkken).