Utebelysning for et strålende julehjem

Publisert: 15. januar 2020 | Oppdatert: 22. april 2025

 

Er du sikker på at julenissen finner akkurat ditt hjem fra reinsdyrsleden sin? Her kan du lære mer om de forskjellige typene utendørs julebelysning, slik at du kan velge det som passer best for din bolig.

Den store julelysguiden

Gå til kapittel

Sammenkoblede lyslenker - systemlys

Med systemlys kan du koble sammen flere lyslenker og bygge på etter behov. Kontaktene forblir like slik at du kan bygge på over flere år - helt opp til 4000 LED-lys på ett strømuttak. I tillegg er det fem års garanti på lyslenkene.

Slik fungerer det

Først trenger du en startkabel (klikk her), den passer til alle Hafjell systemlys. Med denne kan du koble til flere lyslenker og skape akkurat den belysningen du ønsker. 

Dette kan du bygge ut med

Velg mellom klassiske lyslenker, istapper, blinkende istapper, multifargede lys og lysnett. Kombiner de slik som det passer ditt hjem aller best. Se utvalget her.

Tilpass og utvid belysningen

For å tilpasse og utvide systemlysene kan du bruke ekstra deler som T-splittere og skjøtekabler. En T-splitter lar deg spre lysene i flere retninger, mens en 3 meter skjøtekabel gjør det enkelt å strekke lysene mellom trær og busker for en jevn fordeling av lys i hagen.

Enkeltstående lyslenker

Har du god tilgang på utendørs stikkontakter og skal lyse opp et mindre område som inngangspartiet, verandaen eller balkongen, kan du bruke enkeltstående lyslenker. Da har du mye å velge mellom, som lyslenker, istapper, dørkrans, girlandere og lysnett.

Kombiner ulike typer belysning ved å henge istapper udner hustaket, lyslenker rundt verandaen og lysnett over busken i hagen. 

De fleste lyslenkene får du i klassisk varm-hvit belysning, men er du mer gøyal passer kanskje multifargede bedre i ditt hjem. Istappene er også i varm-hvit belysning, og kan i tillegg fås med vakker glitter-effekt. 

Batteridrevne lyslenker

Batteridrevne lyslenker er ideelle når det er langt ifra en strømkilde. Passer velig fint til trær og busker i hagen eller områder det er vanskelig å komme til med stikkontakt. Et smart tips er å velge lys med timer, så du slipper å tenke på å skru dem av og på.

Uttrykk og avstand mellom lysene

Klassisk lys

Rolig og klassisk belysning som passer til de fleste runde vekster i hagen. Gir moderat mengde lys. Disse lysene har ofte 10 - 18 cm mellom hvert lys. 

Mye lys

Litt mer tivoli for de som liker mye lys. Kommer også med lyssensor og timer. Disse lysene har 2 cm mellom hvert lys. 

Klusterlys

Kan også kalles fyrverkeri-lys. Gir mye lys, og passer godt på omfangsrike busker. Disse lysene har 1 cm mellom hvert lys og 8 lysfunksjoner for blinking.

Så mange meter trenger du

Ta utgangspunkt i at du trenger flere meter enn du tror. Selv små retningsendringer i måten du legger lyslenken spiser mange centimeter av den totale lengden. Du bør derfor alltid ha noen meter å gå på, litt avhengig av hvor lang lenken er i utgangspunktet.

Surre rundt stolper

Skal du surre lengdene rundt en stolpe, kan du ta utgangspunkt i at du trenger dobbelt så lang lenke, som hvis den ligger flatt. Det vil allikevel variere basert på hvor tykk stolpen er, og hvor tett du surrer.

Henge i buer

Ønsker du at lyset skal henge i buer bør du beregne 50 % lenger lenke. Den aller sikreste måten å få riktig lengde, er å legge hyssing rundt de områdene du ønsker lyssatt, klippe av når du har kommet rundt, og måle tråden.

Reservedeler og adaptere

Mange LED-lys har innebygde strømadaptere, også kjent som transformatorer eller trafoer. Trafoer omformer spenning. 230 volt er den gjennomsnittlige spenningen i en stikkontakt, mens 12 volt er den spenningen LED-lys bruker for å fungere optimalt. En strømadapter eller trafo vil derfor omforme spenningen i stikkontakten til en spenning som LED-lysene tåler.

Det kan iblant skje at den innebygde eller medfølgende trafoen blir ødelagt, men det betyr ikke at selve lyset er ødelagt. Du kan forlenge lysenes levetid ved å kjøpe en reserveadapter, som erstatter den ødelagte strømadapteren. På den måten slipper du å kjøpe helt nye julelys, kun fordi en liten del av dem har blitt ødelagt!

 

Det lille ekstra

Ønsker du å skape skikkelig lysmagi rundt hjemmet ditt kan du supplere med noen enkeltstående lyselementer. En pen gilander eller julekrans på døra gir varme i vintermørket, et lystre er noe som ikke alle andre har og gir karakter til huset ditt, eller hva med et lekent lysskilt? La deg inspirere og test noe nytt i år. 

Girlandere og dørkrans

Grønne naturelemter gjør seg godt i vintermørket, snø eller ei. Du kan koble sammen opptil 6 girlandere for å ramme inn hele inngangspartiet! Dekorer med et par LED-kubbelys i lykt, og hjemmet vil ose av varme og julestemning. 

 

Flaggstanglys

Med flaggstanglys heiser du julestemningen til topps! Antall lys, antall lyssnorer og avstanden mellom snorene og pærene avgjør hvor stort lysshowet blir i masta. 

Lystre

Ønsker du noe mer moderne er lystre et godt valg. Fra dette treet høstes kun gode komplimenter. Det ser nesten ut som fyrværkeri i mørket, og komemr i fire ulike høyder.  

Sjarmerende Lysskilt

Lag nabolagets kuleste julehus med lysskilt! Ønsk god jul med morsomme nissefigurer eller hold det stilrent med vakre snøfnugg og stjerner.