Alle kategorier under "Grill & Tilbehør"

Velg riktig grill

Kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill? Sommersesongen er i gang, og diskusjonen rundt griller blusser – bokstavelig talt – opp like sikkert som at sommeren og grillsesongen nærmer seg. Alle griller lager god mat, så velg grill ut i fra komfort og det som er mest praktisk. Vi gir deg oversikt over de ulike grilltypene.

Gassgriller

Gassgriller egner seg godt i borettslag og i tettbygde områder/byer der stor røykutvikling kan være plagsomt for andre. Gassgrill er enkelt og praktisk. Med elektrisk opptenning blir grillen både rask varm og like rask avkjølt, og brennerne gjør det enkelt å holde kontroll på varmen.

Kullgriller

Kullgriller egner seg godt på hytta og i områder der røykutviklingen ikke sjenerer eller plager andre.

I kullgrill brukes karbon som brennstoff (grillkull eller briketter). Ved forbrenning oppstår direkte strålingsvarme i tillegg til infrarød varme. Infrarød varme bidrar til å lage stekeskorpe på maten. Varmen fra kullet stråler i alle retninger og reflekteres i grillveggene og lokket og skaper indirekte varme som kan sammenliknes med en varmluftsovn. Mange tenker det er røyken som gir den særegne grillsmaken, men det er fettet og kjøttsaften fra maten som renner ned på kullet, fordampes og sendes rett tilbake i maten som har æren for dette.

Er du tålmodig nok til å vente på at kullet blir varmt nok, trives i en aromasky av kull og mat, liker å høre det frese og sprake i grillen og få skikkelige grillstriper på grillmaten? Da er en god, gammeldags kullgrill noe for deg.

Grillkull bør lagres tørt innendørs. Blir det liggende ute tar det opp fuktighet og brenner dårligere.

Nb! Kull ryker en del, men er ikke giftig (giftinformasjonen, folkehelseinstituttet)

Elektrisk grill

En elektrisk grill er super når du griller lite eller bare ønsker deg et mobilt kjøkken. Har du tilgang på en stikkontakt er den gode grillmaten aldri langt unna. Grill på balkongen, i båten eller ta med deg grillen din på camping.

Bærbar grill!

Grill hvor du vil med en bærbar grill! Med en bærbar grill er kosen aldri langt unna. Ta den med på stranden, båten, campingturen eller over til naboen. Passer også perfekt på balkongen!

Bålpanne

Med en bålpanne får du mye mer enn en grill. En bålpanne brukes vel så ofte som utepeis både sommer og vinter, og er en hyggelig og stemningsfull måte å forlenge kjølige utekvelder. Bålpanne brukes på samme måte som en vanlig kullgrill.

Grillvettregler

- Rengjøring er viktig for at ikke grillen skal brenne. Fett tar fort fyr. Vask og fjern fett og matrester

- Tennvæske kan brenne lett. Vær forsiktig og ikke bruk mer enn nødvendig.

- Ikke bruk tennvæske på varm grill, hvis det allerede er glør eller flammer i grillen, det kan flamme opp og brenne

- Kull kan være aktivt og brenne i opptil ti timer. Slukk skikkelig, bruk vann om nødvendig.

- Vær forsiktig når du tenner opp grillen, det er lett å brenne seg om det flammer opp

- Barn og dyr skal ikke være alene, eller leke, rundt grillen

- Pass på at blussene på gassgrillen er stengt før du åpner gasstilførselen

- Sjekk gass-slanger og ventiler jevnlig for sprekker og sår

- Kjenner du gasslukt må du straks stenge av gasstilførselen

- Grilling krever god ventilasjon – all grilling skal foregår utendørs

- Grillen må stå stødig og i avstand til brennbart materiale (f.eks. gassflaske)

Grillutstyr

Grillutstyr og - redskaper som klyper, pinsetter og stekespader er spesielt laget for grilling og høy varme. Riktig grillutstyr gjør grilling enklere, morsommere og tryggere. Grillutstyr tåler høy temperaturer, og har ofte en egen utforming tilpasset bruken.

Termometer – kokkens beste venn

Av de mange ulike produkter til grill, er termometer kanskje grillkokkens aller beste venn. Både termometer i lokket og tradisjonelt steketermometer kan utgjøre store forskjeller for resultatet. Termometer i lokket gjør det enkelt å ha kontroll på den generelle temperaturen, og bruker du i tillegg et steketermometer er du garantert et perfekt resultat.

Bruk overtrekk

Selv om grillsesongen er i full gang, er det ikke alltid grillvær, og selv rustfritt stål har godt av beskyttelse mot vær og vind, støv, pollen og nysgjerrige småkryp som kan klatre oppi. Overtrekk er en god investering som forlenger både utseendet og levetiden på grillen samtidig som den sparer deg for vedlikehold og rengjøring. Europris har overtrekk til alle griller.