Slik vasker du bilen

Man vasker ikke bare bilen for at den skal skinne og glinse mer en naboens bil. Lakken er der ikke bare for å gi bilen din en fin farge. Den beskytter bilen din mot rust. En god bilvask forebygger rustangrep. Med andre ord: vinn-vinn!

 

Leni's vasketips

Hvor ofte?

Bilen din blir skitten hele tiden, og du ser lett når den trenger en vask. Særlig etter en kald og mørk vinter med salt, slaps og snø er det ekstra viktig med en god vask. Det er også lurt med en grundig vask før vinteren kommer. I denne artikkelen får du gode råd til hvordan du vasker bilen riktig.

1. Vanlig vask

Ja, du kan vaske bilen i en vaskehall som også spyler under bilen og rundt hjul. Det beste er å ta en skikkelig runde med høytrykkspylerhageslange, bøtte og svamp. Husk at det bør være plussgrader, du kan ikke vaske bilen med is.

Grovvask

Spyl av så mye skitt du kan, helst med en høytrykkspyler, men hageslange funker også. Ikke glem å spyle skikkelig på og rundt bremsene. Salt gjør at bremseskiver ruster. Husk også å spyle inni hjulbuer, under bilen og andre steder der skitt og salt gjemmer seg godt.

Finvask

Etter en grovvask går du løs på bilen med vann, bilsjampo og en svamp. Skyll svampen ofte og bytt vann. Begynn øverst og jobb deg nedover. Skyll med hageslange eller høytrykksspyler. Du kan også koble på en skumlegger på høytrykkspyleren og gå over med svampen. Ikke glem felgene. Sitter bremsestøv og tjære hardt, kan du bruke felgrens som du bare sprayer på, lar virke og skyller av. Det er best å gjøre på tørre felger, før grovvasken. Er skitten ekstra sta kan du skrubbe med en oppvaskbørste før du skyller.

Tørk av

Trekk vannet av lakken med et pusseskinn eller en mikrofiberklut. Underveis skyller du godt og vrir godt om. Hvis vanndråpene tørker på lakken kan de samle seg med støv og pollen. Lar du bilen tørke av seg selv får du stygge støvprikker. 

2. Grundig vask med avfetting og polering

En gang i blant, spesielt før og etter vinter, bør du avfette og gjøre lakken ekstra ren og legge på ny beskyttelse, altså voks.

Husk at avfettingsmiddel skal sprayes på knusk tørr bil og aldri rett i den sterke sola. Avfettingsmiddelet skal ikke tørke på lakken. Les bruksanvisningen før du sprayer på hele bilen, fra under vinduene og nedover. Husk også felgene.

Tips: Felgrens er enda sterkere, men ofte holder det med vanlig avfetting.

La middelet virke et par minutter før du spyler av med høytrykkspyler nedenfra og oppover. Da forsvinner tjære og skitt.

Vask så med kraftig såpe og høytrykkspyler.

Nå er bilen super-ren, men ubeskyttet fordi gammel voks og bilpolish har blitt borte. Du trenger ny. Et lag med voks eller polish vil tette lakken og gjøre den mer motstandsdyktig så den ikke slites så lett.

Tips: Det er også mye enklere og raskere å vaske en bil som er ganske nypolert. Vann og skitt renner rett av.

Andre relevante artikler