Slik vasker du bilen

Vil du ha en skitten grisebil? Nei vel, da må du vaske den. Og sånn som dette gjør du det...

Husk: Man vasker ikke bare bilen for at den skal skinne og glinse mer en naboens bil. Lakken er der ikke bare for å gi bilen din en fin farge. Den beskytter bilen din mot rust. Og en god bilvask utsetter rustangrep. Med andre ord: vinn-vinn!

 

HVOR OFTE?

Bilen din blir skitten hele tiden, og man ser jo når bilen er skitten og trenger en vask. Men særlig etter en kald og mørk vinter med salt og slaps og snø er det ekstra viktig med en god vask. Og det er lurt med en grundig vask før vinteren kommer. Å gå litt grundigere til jobben det forklarer jeg deg også. Men først…

1. VANLIG VASK

Ja, du kan vaske bilen i en vaskehall som også spyler under bilen og rundt hjul. Men best er det å ta en skikkelig runde med høytrykkspylerhageslange, bøtte og svamp. NB. Det bør være plussgrader, du kan ikke vaske bilen med is.

GROVVASK

Spyl av så mye skitt du kan, best med en høytrykkspyler, men hageslange går også bra. Ikke glem å spyle skikkelig på og rundt bremsene. Salt gjør at bremseskiver ruster. Husk også å spyle inni hjulbuer, under bilen og andre steder der skitt og salt kan gjemme seg helt bort.

FINVASK

Etter en grovvask går du løs på bilen med bøtte med vann og bilsjampo og en svamp. Skyll svampen ofte og bytt vann. Begynn øverst og jobb deg nedover. Ta en del av bilen og skyll med hageslange eller høytrykksspyler. Du kan også koble på en skumlegger på høytrykkspyleren og gå over med svampen. Det går raskere. Ikke glem felgene. Sitter bremsestøv og tjære hardt, kan du bruke felgrens som du bare sprayer på, lar virke og skyller av. Det er best å gjøre på tørre felger, altså før grovvasken. Er skitten ekstra gjenstrid kan du skrubbe med en oppvaskbørste før du skyller.

TØRK AV

Trekk vannet av lakken med et pusseskinn eller en mikrofiberklut. Underveis skyller du godt og vrir godt om. Fordi, hvis vanndråpene tørker på lakken kan de ha samlet seg støv og pollen. Lar du bilen tørke seg selv med luft får du stygge støvprikker. Ikke fint på nyvasket bil. Sånn. Bilen en ren!

2. GRUNDIG VASK MED AVFETTING OG POLERING

En gang i blant, og i alle fall før og etter vinter, bør du avfette og gjøre lakken ekstra ren og legge på ny beskyttelse, altså voks.

Husk at avfettingsmiddel skal sprayes på knusk tørr bil og aldri rett i den sterke sola. Avfettingsmiddelet skal ikke tørke på lakken. Les bruksanvisningen før du sprayer på hele bilen, fra under vinduene og nedover. Husk også felgene.

Tips: Felgrens er enda sterkere, men ofte holder det med vanlig avfetting også her.

La middelet virke et par minutter før du spyler av med høytrykkspyler nedenfra og oppover. Da forsvinner tjære og skitt.

Vask så med kraftig såpe og høytrykkspyler.

Sånn. Nå er bilen super ren, men ubeskyttet fordi gammel voks og bilpolish har blitt borte. Du trenger ny. Et lag med voks eller polish vil tette lakken og gjøre den mer motstandsdyktig så den ikke slites så lett.

Tips: Det er også mye enklere og raskere å vaske en bil som er ganske nypolert. Vann og skitt renner rett av.