Vår hageekspert: Christopher Rodriguez

I en serie filmer og artikler, kalt Uteskolen, vil Christopher gi deg tips og råd om hvordan du lykkes med plen, planting, såing, beskjæring og mye mer.

Christopher, som er utdannet sivilagronom, er glad i alt som gror, med en spesiell forkjærlighet for å dyrke frem spiselige vekster, frukt og grønnsaker.

Gartner i det små

Interessen for dyrking startet allerede som lite barn i Spania, hvor jeg bodde mine første år. Ivrig plantet jeg en tomatplante bak huset og skuffelsen var stor da det ikke ble noe særlig greie på det. Etterpå ble jeg forklart hvorfor tomater må ha både sol, næringsrik jord og nok vann for å vokse, og da jeg forsøkte igjen ble det egendyrkede tomater.

I voksen alder startet han Tåsen Microgreens nede i kjelleren i familiens bolig på Tåsen. Microgreens er spiselige «mini-versjoner» av planter hvor de små og fargesterke bladene er proppfulle av smak og næringsstoffer etter bare 10-12 dager. Innendørs dyrking med LED-lys og automatisk vanning gir full kontroll over alle vekstbetingelser hele året, her trengs det ikke tas hensyn til frost, dagslys, regn eller insekter. Microgreens er fortsatt mest brukt i restauranter, men vil nok bli like vanlige som urtepottene med gressløk og koriander som man får kjøpt i butikken i dag.

Gøy og orden i hagen

Det er jo ute i hagen man kan finne roen og kosen man har gledet seg til gjennom vinteren. Ekstra hyggelig blir det når man føler at hagen er litt på stell og ikke bare masse jobb som hoper seg opp og gir dårlig samvittighet. Det er viktig å huske at det ikke finnes ikke ett svar på hvordan en hage skal være. Noen liker perfekte plener, andre synes det er perfekt med en mer naturlig plen hvor det gjerne gror litt mose og kløver også.

Det viktigste er å få en hage du trives i, og at du føler du får maks igjen for den innsatsen du legger i hagearbeidet. Og at selve arbeidet kanskje ikke føles som arbeid en gang?

Uteskolen

På Uteskolen vil Christopher blant annet forklare og vise hvordan en del planter har godt av å tjuvstarte innendørs slik at de rekker å bli ferdige på en kort, norsk sommer. Du vil også få tips om hvordan få hagen klar for vår og sommer, råd om hva du trenger å tenke på når du vanner, klipper, gjødsler eller lufter plenen, tips om planting i utepotter og pallekarmer og hvordan du kan bli kvitt uønskede gjester som løvetann og snegler.