Publisert: 19. august 2020
|
Oppdatert: 22. april 2025
Versjonen av nettleser du benytter for å se europris.no er utdatert og støttes dessverre ikke av våre nettsider. Siden nettleseren ikke lenger følges opp av sin utgiver, vil flere av funksjonene på våre nettsider ikke fungere.
Vi anbefaler at du oppgraderer (eller bytter ut) din nettleser for å få den beste opplevelsen på våre nettsider.
Det finnes mange typer lys, men hvordan vet du hva som passer best til ditt behov? Det må passe til både hvordan og hvor du bruker det. Her er en guide til hvordan du velger riktig lys – enten det er til hverdag, fest eller utendørs bruk.
Visste du dette?
At parafinlys kan smelte i sola? Eller at kronelys er et bedre valg hvis du bare skal ha lysene tent under tre timer? EUs maksgrense for sot ligger på 1,0, men hos oss finner du lys med sottall helt ned i 0,01 – og de er helt frie for palmeolje.
Egenskaper ved de ulike lysmaterialene
Stearinlys
Stearin er en fornybar råvare laget av naturlig, animalsk fett.
Den harde voksen tåler varme og direkte sollys bedre enn parafinvoks.
Stearinlys brenner med en tørr voksskål, som reduserer flytende voks og drypp, selv i trekk.
100 % stearinlys har en tykk veke og brenner med en større flamme enn parafin.
Hold veken på maks 1 cm for å unngå at flammen blir for stor slik at lyset kollapser.
Stearinlys er spesielt godt egnet for utendørsbruk, enten i lykter eller som dekorasjon på hagebordet.
Parafinlys
Parafinlys er laget av mineralsk parafinolje og er mykere enn stearin.
Det kan bøye seg eller smelte i sterkt sollys, og egner seg derfor best innendørs.
Parafinlys har et mer presist smeltepunkt, og brenner jevnt og kontrollert.
Veken er enkel å justere, noe som gir en stabil og rolig flamme.
Kubbelys av parafin gir et fint lysskinn i voksen, mens ved kubbelys i stearin eller blandingsmateriale, er det bare flammen som skinner.
LED-lys
LED-lys er både brannsikre og trygge i bruk.
Lysene drives av batterier og har ofte en praktisk kontroll eller knapp for timer-funksjon.
Noen LED-lys tåler både sol og regn, så de passer like godt ute som inne. Mens andre har voks på seg for en naturtro effekt, de passer bedre innendørs.
Har du små barn eller kjæledyr er LED-lys et smart valg. De er også perfekte i selskap eller rom med mye aktivitet, og på bord med mye dekor.
Lystypenes unike egenskaper
Klikk på ikonene for å lære mer om hver lystype, eller scroll ned på siden.
Slik unngår du soting
Det er flere grunner til at lys soter, men det finnes enkle grep for å unngå det. Start med å velge kvalitetslys med lav sotindeks - det gjør en forskjell. Pass også på at lyset står skjermet mot trekk, da en blafrende flamme øker sjansen for soting. Når du slukker lyset, bør du bruke en lys-slukker i stedet for å blåse ut flammen. Når du skal slukke lyset, bruk en lys-slukker i stedet for å blåse det ut. Da slukkes det uten all røyken.
Se etter
Svanemerket
Svanemerket er et pålitelig kvalitetsstempel som stiller strenge krav til miljøhensyn, helse, etikk og produktegenskaper. For stearinlys betyr dette at de må inneholde minst 90 % fornybare råvarer og slippe ut minimalt med sotpartikler. Svanemerkede telys oppfyller kravene for både lyset og lyskoppen.
Telyser en favoritt i mange hjem. De finnes i flere materialer, som stearin, parafin, blandingsvoks og LED.
De kommer med kopper i både klar plast og aluminium.
For å få mest mulig ut av telysene dine, bør du la dem brenne helt ut. Unngå å slukke og tenne dem flere ganger, da det forkorter brenntiden og kan gjøre at veken brenner skjevt.
Telys leder mye varme og bør alltid brukes i lykter eller lysestaker med god ventilasjon. Selve telyskoppen blir også svært varm, så plasser dem på et brannsikkert underlag – aldri rett på bordet.
Tips! Skal du bruke telys i gjennomsiktige lysholdere? Da er telyskopp i klar plast det beste valget – det gir et flott gjenskinn!
Kubbelys passer best når du ønsker å brenne lys i minst fire timer.
Slukker du lyset for tidlig, kan det dannes en dyp grop i midten. La derfor lyset brenne lenge nok til at toppen smelter helt ut til kantene – da brenner det både jevnere og penere.
Kubbelys passer flott i lykter, men husk at det kan bli veldig varmt inni der. Høy varme kan få lyset til å dryppe eller sote på glasset. Et smart tips er å sette døren på lykten litt på gløtt, slik at luften sirkulerer og lyset brenner bedre.
Unngå høye, smale lykter – de gir lite oksygen og kan få lyset til å sote.
Hold øye med flammen – en flakkende flamme betyr at lyset ikke har optimale forhold.
Har du kubbelys med en diameter på over 70 mm? Da kan du hjelpe det til å brenne pent ved å skjære bort voks som samler seg langs kantene.
Til slutt: Sørg for god avstand til brennbare materialer og et brannsikkert underlag. Og husk å slukke lyset når det er rundt to centimeter igjen, så unngår du søl.
For å utnytte duften best mulig, bør lyset brenne i korte intervaller, helst bare til overflaten har smeltet og i maksimalt én time om gangen. Da kan du slukke lyset og nyte duften. La det stivne før det tennes igjen.
Et dekorativt duftlys egner seg like godt på badet som i stua, og er en flott vertinnegave.
Husk å ikke gå fra et brennende lys, da er duftpinner et bedre alternativ
Fakkelbokser gir feststemning, og den kraftige veken gjør at de tåler vær og vind godt.
Pass på å plassere dem på et brannsikkert underlag, og sørg for at det ikke er lett antennelige materialer i nærheten, da flammen kan blafre mye.
Gravlys finnes i både plast- og glasskopp.. Plastvarianten bør kun brukes i en tilpasset gravlykt, mens gravlys i glass kan trygt plasseres rett på graven. Tyngden i glasset gjør at lyset står stødig og ikke blåser bort når det brenner ned.
Du finner også gravlys i LED med en «brenntid» på opptil 1000 timer – et trygt og holdbart alternativ til levende lys.